Windmolens in park Wieringermeer krijgen extra vermogen

Datum:
 • dinsdag 21 maart 2017
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Hollands Kroon - Nuon wil zwaardere molens bouwen in de Wieringermeer. Het Rijk staat het bedrijf vijftien megawatt meer vermogen toe in het toekomstige windpark. Dit is vijf procent extra. Omwonenden zijn ’zeer verrast’. Zij overwegen opnieuw naar de Raad van State te stappen.
  Ed Dekker
  Het besluit om Nuon vergunning te geven, ligt sinds enkele dagen ter inzage. Tot eind april kan bezwaar worden gemaakt.
  ,,Wij wisten van niets”, reageert Gijs Bos uit Wieringerwerf boos. Met negen andere omwonenden zit Bos in de Omgevingsraad, samen met Nuon en andere initiatiefnemers van het Windpark Wieringermeer.

  Niet serieus

  Over extra vermogen is nooit gesproken, bevestigt Floris Groenendijk. ,,Ook niet in het overleg van 6 februari.” De oud-Wieringermeerder is secretaris van de Omgevingsraad. Ook de landelijke Vereniging Omwonenden Windturbines is ’verbaasd’. Directeur Rob Rietveld: ,,Op 19 april vragen wij in de Omgevingsraad de Nuon om opheldering. De omwonenden voelen zich niet serieus genomen.”
  Rietveld belooft te strijden voor een hogere vergoeding. ,,Meer vermogen betekent meer opbrengst. Extra compensatie is reĆ«el.”
  Jaarlijks mogen 326 huishoudens 429.000 euro verdelen, zo is vorige zomer afgesproken. Ook stopt het Windcollectief Wieringermeer elk jaar een ton in het zogeheten gebiedsfonds. Vijf procent erbij in beide potjes vindt Rietveld ’logisch’.

  Normen

  De vijftien megawatt extra wil Nuon verdelen over vijftig molens. Windpark Wieringermeer krijgt totaal 99 turbines. Voor het extra vermogen zijn nieuwe vergunningen nodig.
  Eerder is toestemming verleend voor molens van maximaal elk 3,3 megawatt. Nu wil Nuon stroomopwekkers van maximaal 3,6 megawatt. Volgens Hollands Kroon blijven de zwaardere exemplaren binnen de normen van geluid, hoogte en slagschaduw.
  Nuon begrijpt de opschudding niet. ,,Wij willen binnen de mogelijkheden zoveel mogelijk duurzame energie opwekken. Dit uitgangspunt is niet nieuw”, reageert woordvoerder Gijsbert Siertsema. Nuon wil de vergoedingen niet verhogen.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten