Expert adviseert Hollands Kroon: eerst markt kans geven bij aanleg breedbandnetwerk

Datum:
 • vrijdag 10 maart 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon -  WIERINGERWERF - Voordat Hollands Kroon de aanleg van een breedbandnetwerk voor sneller internet in buitengebieden definitief naar zich toetrekt, moet het eerst een openbare oproep doen om te kijken of marktpartijen daar belangstelling voor hebben.

   10-3-2017 

  D
  at advies geeft Matthijs van Bergen, juridisch en onafhankelijk specialist op het gebied van (internationaal) ICT-contractrecht bij ICTRecht in Amsterdam, het college en de gemeenteraad.

  Glasvezel

  Hij deed dat donderdagavond tijdens een informatiebijeenkomst in het Van der Valk-hotel in Wieringerwerf over glasvezel, bijgewoond door politici en ruim vijftig andere belangstellenden.
  ,,In Rivierenland hebben ze dezelfde weg bewandeld en geen enkele reactie gekregen’’, aldus directeur Alexander Op de Weegh van de Coöperatie Breedband Hollands Kroon.

  Voortrekkersrol

  ,,Door het tenminste te vragen wordt afgedekt dat er vanuit de markt interesse bestaat. Alleen dan kan de overheid onder strikte voorwaarden eventueel een voortrekkersrol op zich nemen, zodat inwoners in ’witte gebieden’ niet van internet verstoken blijven. Anders krijg je gedoe met Brussel (Europese Unie, red.), vanwege vermeende staatssteun.’’

  Geconstateerd

  De coöperatie kan de aanleg van glasvezel niet op eigen kracht uitvoeren, omdat van de circa 3100 mogelijke aansluitingen in buitengebieden in Hollands Kroon tot dusverre hiervoor slechts ruim veertig procent (1300 huishoudens) zijn gecontracteerd.
  Pas bij zestig procent (1860 adressen) krijgt de coöperatie het project met een prijskaartje van bijna vijftien miljoen euro voldoende rendabel. ,,En dan nog hebben we, linksom of rechtsom, de gemeente nodig om de boel sluitend te krijgen.’’

  Vrijheid

  Het onderwerp komt binnenkort terug in de gemeenteraad, die het college de vrijheid en het vertrouwen heeft gegeven om met een plan van aanpak te komen.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten