Precario Schagen ’weinig sociaal’

Datum:
 • woensdag 8 februari 2017
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - ANNA PAULOWNA - ,,Weinig sociaal’’, zo typeert wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon de precariobelasting die verschillende gemeenten, zoals Schagen, opleggen aan nutsbedrijven.


  Door Michiel Snik - 7-2-2017, 

  In Noord-Holland vragen diverse gemeenten, waaronder Beverwijk, Medemblik en Schagen geld aan Liander voor gas- en elektraleidingen in de grond. Deze belasting kan behoorlijk oplopen. Zo vangt Beverwijk 1.062.990 euro en Schagen ruim 2 miljoen. Gemeenten gebruiken dit geld om andere zaken in de begroting te financieren.
  Liander verrekent deze belastingen met alle gebruikers die zijn aangesloten op gas of elektriciteit. Dus ook inwoners van gemeenten die helemaal geen precario vragen aan Liander betalen hierdoor mee aan de inkomsten voor onder meer Schagen.
  ,,Het is een volstrekt foute regeling’’, vindt Meskers. ,,Hollands Kroon vraagt geen geld aan dit nutsbedrijf, maar omdat Liander de kosten omslaat over alle gebruikers spekken onze inwoners de kas van de buurgemeenten. Aan het op deze manier rondpompen van geld moet zo snel mogelijk een einde komen.”
  Hollands Kroon zou ervoor kunnen kiezen om ook precariobelasting te vragen aan Liander om zo voor de eigen kas mee te profiteren van de regeling.
  ,,Wij zijn principieel tegen deze regeling ten laste van de consument. Dan gaan we daar ook niet aan meedoen’’, zegt Meskers.

  Noordhollands Dagblad


  4 reacties :

  Anoniem zei

  Tot mijn schrik ben ik het helemaal eens met Theo Meskers! Dat kan dus ook!

  Sam Kooy zei

  Dit is óók voor mij de eerste keer ! Verbetert hij zijn leven ? Tóch heftige twijfels.

  h.oldeboom zei

  Na de jacht, tijdens een oorlog en voor de verkiezingen wordt het hardste gelogen. Gaat zeker op voor de VVD.

  Sam Kooy zei

  Verder nadenkend kom ik tóch tot een geheel andere conclusie. Het bericht van Meskers lijkt hel aardig. Echter is dit een voorbode van de precarioheffing door Hollandskroon. Daarbij in aanmerking nemend dat deze Meskers niet is te vertrouwen. BenW aldaar zullen vervolgens rustig zeggen: "inwoners van HK betalen tóch al mee; maakt dus niets meer uit als wij het eveneens gaan innen. Komt dan ook op de schouders van de inwoners van gemeente Schagen etc ". Zegt er dan bewust niet bij dat de trent een algemene verhoging betekent van gemeentelijke lasten voor de inwoners. Waar dan ook ! En niet weinig ook !

  Een reactie posten