Aanzicht veertig meter hoge serverflats geregeld op basis van vertrouwen

Datum:
  • dinsdag 29 november 2016
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - Middenmeer -  Datacenters 'inpassen' - Met instemming van de gemeenteraad van Hollands Kroon wordt het bestemmingsplan gewijzigd, waardoor op die plek langs de A7 gebouwen van een dergelijke omvang mogen verrijzen.


    Mike Deutekom  


    Op een perceel van zeventig hectare aan de Tussenweg bij Middenmeer mogen straks hooguit zes 'serverflats' van maximaal veertig meter hoogte worden gebouwd.

    Hoe eventuele datacenters voor opslag en verwerking van digitale informatie er precies uit komen te
    zien, is nog onbekend. De huidige zijn grote vierkante dichte 'dozen'. „We hebben dit bestemmingsplan opgesteld met de nieuwe wet ruimtelijke ordening in het achterhoofd. Dat gaat uit van vertrouwen. In samenspraak met de ontwikkelaar (Agriport A7, red.) zijn we ervan overtuigd dat er een goede landschappelijke inpassing komt van dit plan", aldus wethouder Theo Groot van ruimtelijke ordening. 

    Banen

    Burgemeester en wethouders verwachten dat het tweede datacenter-project in Middenmeer opnieuw honderden structurele banen gaat opleveren voor de regio.

    „Dat is nu al het geval bij de bouw van het datacenter van Microsoft langs de A7.. Daar zijn honderden mensen in de bouw aan de slag. En als het operationeel is, werken er daar ook dagelijks honderden mensen. Dit nieuwe project is nog wat groter, hier komen nog meer mensen aan te werken. Naar schatting duizend op de bouwplaats en later structureel ook circa duizend banen in het complex zelf", laat wethouder Theo Meskers (economische zaken) weten.

    „Het gaat hier om een gigantische investering die de samenstelling van de bevolking van Hollands Kroon kan veranderen. Dit kan aanleiding zijn voor een positieve ontwikkeling in de Noordkop. Alleen vanwege Microsoft zijn de leerlingenramingen al bijgesteld, omdat verwacht wordt dat hier meer mensen gaan wonen. Wij moeten zorgen voor een aantrekkelijke woonomgeving, zodat die mensen uit de Randstad hier graag heen komen. En er zijn niet alleen hoogopgeleide IT'ers nodig, ook elektromonteurs, cateringmensen en bijvoorbeeld schoonmakers. Er zijn al gesprekken gaande met scholen in de omgeving om tot een aparte 'datacenter-opleiding' te komen voor het vmbo. Dit heeft een grote impact"

    Noordhollands Dagblad


    3 reacties :

    Bakker zei

    Kan iemand van de politiek de burgers uitleggen waarom peperdure bestemmingsplannen in Hollands Kroon sneller veranderen als het weer?

    Sam Kooy zei

    Heer Bakker, dat kunnen ze zelf niet ! Maar dat is des Mesker's.

    Anoniem zei

    Na oplevering werken er vast wel wat mensen binnen maar er zullen er heel weinig van op de loonlijst staan van Nederlandse bedrijven. Dat volk wordt allemaal ingevlogen, geen hollander bij

    Een reactie posten