Tranen na uitspraak lichte huishoudhulp

Datum:
 • donderdag 19 mei 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - SchagenDe uitspraak heeft consequenties voor de handelswijze van Schagen en Hollands Kroon die deze HM.- hulp juist hebben afgeschaft.


  Noordkop behoudt huishoudelijke hulp 

  Kay Korevaar 

  Schagen - Een groot aantal inwoners in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon krijgt mogelijk toch weer (meer) lichte huishoudelijke hulp.

  Volgens de Centrale Raad van Beroep maakt deze vorm van huishoudelijke hulp, afgekort HH1, onderdeel uit van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent dat gemeenten verplicht zijn de hulp te leveren die nodig is. Zij kunnen zich niet verschuilen achter het argument dat er geen geld voor is of dat deze vorm van thuiszorg niet onder de Wmo valt.

  De uitspraak heeft consequenties voor de handelswijze van Schagen en Hollands Kroon die deze HH1 - hulp juist hebben afgeschaft. Daartegen bestaat al maanden veel verzet van thuiszorgpersoneel en vakbonden. In Anna Paulowna, waar 2100 handtekeningen aan het gemeentebestuur werden overhandigd, bleef de gemeenteraad bij zijn besluit. Gisteren werd door bonden en personeel dan ook met gejuich op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep gereageerd.

  Waartoe die in de praktijk zal leiden voor inwoners van beide gemeenten is nog onduidelijk. Wethouder Ben Blonk van Schagen zegt verrast te zijn door de uitspraak en vreest een financieel gat van ongeveer acht ton te moeten dichten.

  NHD
  _______________________________________________________

  Tranen na uitspraak lichte huishoudhulp 

  Kay Korevaar redactie.sc@nhd.nl 

  Anna Paulowna - De actievoerders voor het gemeentehuis in Anna Paulowna juichen als duidelijk wordt dat de Centrale Raad van Beroep heeft bepaald dat lichte huishoudelijke hulp (HHl) wel degelijk onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt.

  "Het levert de gemeenten Schagen en Hollands Kroon, die HH1-hulp hebben afgeschaft, problemen op, omdat ze het beleid moeten aanpassen. Wethouder Ben Blonk van de gemeente Schagen: „Schoonmaken en wassen van kleding valt dus onder de Wmo, behalve als mensen het zelf kunnen of hulp zelf kunnen organiseren. Het valt nu niet meer onder de bijzondere bijstand. We gaan volgende ^week dinsdag in het college een besluit nemen over hoe we dit zo snel mogelijk oplossen." Blonk had naar eigen zeggen geen rekening met deze uitspraak gehouden en zit met een gat van ongeveer acht ton dat gevuld moet worden. Het is vooralsnog onduidelijk waar dat geld vandaan moet komen.

  Dolgelukkig

  Trees de Backer (86) uit Wieringerwaard is zelfs in tranen in de protesttent voor het gemeentehuis. „Dit is geweldig. Geweldig! Ik hoop dat ik straks weer huishoudelijke hulp krijg." De Backer heeft zelf fanatiek actiegevoerd. Ze schetst haar situatie. Nadat haar man overleed, kwam ze alleen te staan. Extra huishoudelijke hulp kon ze niet betalen. „Als ik visite kreeg, vroeg ik of ze mijn kleed konden stofzuigen. Dat willen ze een keer doen, maar na een tijd zien ze het als werk. Die mensen raak je dan kwijt. Het ging bij mij om twee uur hulp per week."

  Maatwerk is volgens Cor de Beurs, 'van FNV Zorg & Welzijn, het sleutelwoord in de uitspraak. „Er moet gekeken worden naar welke zorg iemand nodig heeft en daar moeten uren voor beschikbaar zijn." Schagen en Hollands Kroon moeten volgens hem hun beleid aanpassen.

  Wethouder Mary van Gent van de gemeente Hollands Kroon gaf aan juridisch advies nodig te hebben en de situatie intern te willen bespreken, voordat ze verdere uitspraken kon doen. „We gaan dit volgende week dinsdag in het college behandelen. We willen dit gedegen en goed doen, en geen fouten maken." De samenwerkende ouderenbonden (LSBO-S) in de gemeente Schagen zijn 'zeer verheugd'. „De uitspraak betekent voor de gemeente Schagen dat ze onrechtmatig heeft gehandeld, dus in strijd met de wet, door de huishoudelijke hulp te schrappen en de cliënten door te verwijzen naar de particuliere markt."

  NHD
  4 reacties :

  Anoniem zei

  Hollands Kroon, wethouder van Gent wil het gedegen goed doen nu. Het afschaffen van huishoudelijke hulp voor 680 huishoudens was inderdaad niet gedegen gedaan. De wet WMO was daar immers duidelijk over. Erken dit gewoon aan de mensen. En waar is LADA? Muisstil!

  Theo Moras zei

  Ook de LADA is vernieuwd na de verkiezingen net als met LADA auto's die zijn ook al zuiniger en stiller geworden.
  En over gesjoemel is nog niets bekend,alleen dat LADA in de gemeenteraad wat van hun padje zijn afgeweken nu ze in de coalitie zitting genomen hebben.

  Anoniem zei

  Hollands Kroon, wethouder van Gent wil het gedegen goed doen nu. Het afschaffen van huishoudelijke hulp voor 680 huishoudens was inderdaad niet gedegen gedaan. De wet WMO was daar immers duidelijk over. Erken dit gewoon aan de mensen. En waar is LADA? Muisstil!

  Sam Kooy zei

  Van Gent wil - zoals zij zelf zegt - geen fouten maken. Ik trek de volgende conclusie: zij heeft niets anders gedaan dan fouten maken ! Hier is maar één maatregel op zijn plaats. Erkennen dat je fout was en vervolgens respectvol aftreden.

  Een reactie posten