Gedeputeerde: 'Windpark Westeinde voldoende veilig'

Datum:
 • woensdag 6 april 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Breezand - Er bestaat geen direct gevaar voor omwonenden van Windpark Westeinde (langs het Noordhollands Kanaal tussen Breezand en 't Zand), omdat daar turbinnes op tientallen meters van ondergrondse gasleidingen staan.


  Martijn Gijsbertsen

  Dat stelt gedeputeerde Tjeerd Talsma (PvdA) in reactie op vragen van PVV-Statenlid Menno Ludriks. Laatstgenoemde maakt zich, net als buurtbewoners en Gasunie, ernstig zorgen over de veiligheid bij mastbreuk of afvallende rotorbladen wanneer de zeven turbines worden vervangen.

  „Er is altijd overal gevaar, maar niet op een onverantwoord risiconiveau", aldus Talsma. Hij baseert zich op onderzoeken door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied plus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

  „Veiligheid kun je nooit voor honderd of tweehonderd procent garanderen. Maar je kunt wel alles doen wat in je vermogen ligt om deskundigen ernaar te laten kijken. Als die zeggen het is voldoende veilig, dan moet je daar vanuit kunnen gaan."

  NHD  1 reacties :

  h.oldeboom zei

  Nee, natuurlijk is er geen direct gevaar anders zouden die dingen al stil moeten staan. Maar, die gevaren zijn gebaseerd op risico analysen en de daarbij behorende berekeningen. Het zijn dus deze berekeningen/analyses die Talsma (ex-geschiedenis leraar) in twijfel trekt. Laat hij maar eens wiskundig aantonen dat hij gelijk heeft zonder zich te baseren op uitspraken van zijn vrienden van de Omgevingsdiensten en Volksgezondheid die ongetwijfeld geheel andere veiligheidsrisico uitgangspunten, voor zover ze die hanteren, hebben dan de Gasunie - m.a.w. er worden door Talsma, ook niet bepaald een licht, appels met peren vergeleken.

  Een reactie posten