Bij Petten is de natuur zelf bezig strand te boetseren

Datum:
 • donderdag 4 februari 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • PETTEN - Een paar weken met harde wind en er lijkt al flink wat zand van het nieuwe strand bij Petten verdwenen te zijn.

   Door Marten Visser - 4-2-2016,

  Zo stellen de mensen van de reddingsbrigade vast dat ze ineens tientallen meters minder strand voor hun neus hebben. Terwijl hun post op exact dezelfde plek is neergezet als vorig jaar. Is dat zorgelijk? Nee, zeg woordvoerder Marko Cortel van strandbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

  ,,Het hoort gewoon bij de dynamiek van de natuur. Er is daar bij Petten een enorme plak zand neergelegd. Dat nieuwe strand krijgt nu een ander model. Dat is normaal, de natuur is daar zelf bezig om het strand te boetseren.’’

  Is het niet vreemd dat er al zo snel veel zand weg is? ,,Nee, dit is allemaal ingecalculeerd. Het zand is ook niet weg. Misschien is het door de harde wind van het strand weggespoeld en ligt het nu op de vooroever. Draait de wind, dan wordt het strand weer gevoed. Er komt bij, er gaat af. Dat is heel normaal.’’

  NHD
  3 reacties :

  Anoniem zei

  Het opgespoten zand zal zich verplaatsen richting Molengat(texel) en naar de Waddenzee met als gevolg dat de vaargeulen steeds ondieper worden.

  Sam Kooy zei

  Dus nog even..............kunnen we met de tram van Texel naar het ziekenhuis in Den Helder !

  Anoniem zei

  Sam Kooy, waar staat dat het Marsdiep dicht slibt?
  Als Texelaar moet u toch weten dat het Molengat al jaren ondieper aan het worden is? Ook het Westgat(ten zuiden van de Razende Bol en de vaargeulen op het Wad zijn ondieper geworden.
  Het zand moet toch ergens naar toe?

  Een reactie posten