'Geen wildgroei zonneparken'

Datum:
 • dinsdag 3 november 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • Haarlem - Als Noord-Holland alleen zou inzetten op zonne-energie om in 2050 qua energiehuishouding zelfvoorzienend te zijn dan zou circa 35 procent van de provincie moeten worden vol gelegd met panelen. Dat is wat veel van het goede, maar de provincie onderzoekt wel onder welke voorwaarden er meer zonneparken kunnen komen. In het eerste kwartaal van 2m6 mbet eindelijk duidelijk worden wat de provincie wil met zonneparken. Nu wordt de boot vooral afgehouden omdat zonnepanelen in het landschap als 'verstedelijking' worden gezien.

  „We krijgen veel aanvragen voor zonneparken", zei gedeputeerde Joke Geldhof onlangs bij een werkconferentie over dit thema waarbij ook initiatiefnemers aanwezig waren. „Als provincie hebben we de taak ervoor te zorgen dat er veel duurzame energie wordt geproduceerd, maar de vraag is wat we willen met zonne-energie."

  De gedeputeerde schetste de dilemma's. „We kijken zeker ook naar de impact op het landschap. In TsjechiĆ« is een wildgroei van zonneparken ontstaan. Daar is het draagvlak aan het wegvloeien. Je moet ook kijken wat de plaatsing van zonnepanelen in het landschap betekent voor bijvoorbeeld het toerisme."

  Toch zei Geldhof vooral te willen kijken waar zonne-energie wel mogelijk kan worden gemaakt en wat daarvoor nodig is. „Het voordeel van zonne-energie is dat het geen lawaai maakt en dat je niet te maken hebt met een slagschaduw."

  Een beleidsambtenaar van de provincie presenteerde nog enkele voorbeelden van dubbel gebruik. „Je kunt denken aan zonnepanelen boven parkeerterreinen. Maar je kunt ook stroken aanleggen langs snelwegen."

  Ook opperde hij dat bij elk nieuw bouwproject de verplichting wordt opgelegd dat het moet zijn voorzien van een zonnedak. „Dat zou interessant zijn." Daarnaast is er volgens hem perspectief voor braakliggende terreinen.

  Matthijs Olieman, oprichter van Zonnepanelen Delen, dat de financiering voor zonneparken regelt onder meer door gebruik te maken van crowdfunding — heeft enkele aanbevelingen. „Ik adviseer dubbel gebruik van de grond, bijvoorbeeld door er ook schapen op te houden. Daarnaast is het belangrijk dat lokale bedrijven profiteren van een zonnepark en dat ook de mensen in de omgeving mee kunnen doen." De kans is groot dat de provincie enkele pilotprojecten aanwijst om meer ervaring op te doen met zonnepanelen.

  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten