MEDEMBLIK GAAT GEBUKT ONDER MEGAWINDMOLEN ‘DE AMBTENAAR’

Datum:
 • donderdag 16 april 2015
 • in
 • Noordkop - Hollands Kroon - Nooit ofte nimmer heb ik het de voorbije jaren in de honderden columns die ik schreef, over windmolens gehad. Want dan hebben we het over windenergie. Over duurzaam. Gaap. Hoe saai is dat? Toch lijkt de volgende vraag meer en meer gerechtvaardigd: hoelang kunnen we nog wegkijken?

  DIT ARTIKEL IS GEPLAATST OP .
  (door: Frank Ottens)
  Neem alleen vandaag. Op Facebook postte iemand een link, afkomstig van nu.nl. Het betrof een artikel over het Prinses Amalia Windpark voor de kust van IJmuiden. Onderzoekers hebben ontdekt dat de windmolens aldaar scheef staan, omdat de cementlijm die is gebruikt om de molens te bevestigen, blijkt los te laten door het effect van zout water en golven. De Facebooker, een oud-visserman, had het volgende boven het linkje geschreven: “Raar hè…”
  Voorts ontvingen we op de redactie een ingezonden brief van ene Arjen Voogt uit Slootdorp. Hij refereert daarin aan een prijswinnend artikel uit de Volkskrant over ‘De Ambtenaar’, een joekel van een windmolen (de grootste van Nederland) die het pittoreske IJsselmeerstadje Medemblik letterlijk in de schaduw zet. Google maar eens, en zie de foto’s…
  Tja. Daar schrik je van, inderdaad. Nog erger wordt het als je bijbehorende artikelen begint te lezen. Waaruit blijkt dat voormalig ABN Amro-bestuurder Rijkman Groenink en andere topbankiers de afgelopen jaren miljoenen van de Belastingdienst hebben teruggekregen, dankzij hun investeringen in duurzame energie. Via een ingewikkelde fiscale constructie hebben Groenink en consorten miljoenen verdiend.
  Uit het artikel waarmee de Volkskrant onlangs de prestigieuze ‘Tegel’ voor onderzoeksjournalistiek verdiende: “Het was niet bekend dat De Ambtenaar via een ingewikkelde fiscale constructie als beleggingsobject was verkocht aan een groep van 21 bankiers en financieel specialisten. Zij hoeven daardoor minder inkomstenbelasting te betalen. Naar schatting de helft van de totale opbrengst van de enorme windmolen bij Medemblik bestaat uit subsidies en belastingvoordelen voor de eigenaren.”
  Je zou maar in Medemblik wonen en dit te lezen krijgen. Hoe gek zou je worden?
  En dan hebben we het nog niet eens over de brief van meneer Voogt uit Slootdorp gehad. Hij schrijft: “Naast de participatie van het grootkapitaal in deze megaturbine werd in de Volkskrant-artikelen de rol van John Dekker, een ingehuurde ambtenaar, belicht. Deze ingehuurde ambtenaar die volgens De Volkskrant in 2010 als directeur van het adviesbureau ‘John Dekker A&O’ een dubieuze rol bij de realisatie van deze megaturbine heeft gespeeld, verzorgt sinds 2009 tegen een uurtarief van bijna € 100,- de projectleiding van het Windpark Wieringermeer.”
  Hij vervolgt: “Omdat genoemd adviesbureau bij de vergunningverlening van ‘De Ambtenaar’ de belangen van de gemeente en de gemeenschap ondergeschikt heeft gemaakt aan de belangen van vermogende investeerders, mag niet verwacht worden dat het Windpark Wieringermeer veel voordeel zal opleveren voor de inwoners van de gemeente. Integendeel, buiten de polder gevestigde investeerders zullen via subsidie- en investeringsregelingen en via belastingaftrek miljoenen opstrijken, terwijl de inwoners in een gedevalueerde woonomgeving de overlast van de windturbines zullen ervaren. Deskundigen hebben berekend dat elke Megawatt geïnstalleerd windvermogen, de burger € 151.000,- per jaar kost en de eigenaar € 37.400,- winst per jaar oplevert.” 
  Tot slot: “Omdat het adviesbureau ‘John Dekker A&O’ volgens de website zowel aan particulieren als overheden zijn diensten aanbiedt, moet tegen de achtergrond van Matteüs 6, vers 24 (‘Niemand kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben,of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten’) aan het inhuren van dit ‘koekoeksjong’ door Hollands Kroon zo spoedig mogelijk een einde komen.”
  Verder moet u maar eens op de website stichting-jas.nl kijken. Over de uiterst moeizame windmolenstrijd die talloze burgers voeren tegen overheden. Donquichotterie blijkt het vaak. Ze hebben het gelijk aan hun zijde, staan dientengevolge volledig in hun recht, en toch staan ze vaak machteloos tegen de almachtige windmolenlobby. Of had ik moeten schrijven: windmolenmaffia?
  Zegt u het maar.

  Medemblik pittoresk? Niet meer… (Foto: Joop.nl)

  0 reacties :

  Een reactie posten