Lichte stijging gebruik beschermingsmiddel

Datum:
 • dinsdag 3 februari 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • Het totale gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw is van 2000 tot 2012
  2 licht gestegen. Opvallend is dat bij pootaardappelen het gebruik met 70 procent is toegenomen.

  maandag 02 februari 2015,

  Het totale gebruik was in 2012 met 5.772 ton werkzame stof 8,5 procent hoger dan in 2000. Bijna tweederde is hiervan toegepast in de akkerbouw, vooral in aardappelteelten.

  Dat blijkt uit berichtgeving van het Compendium voor de Leefomgeving, op basis van cijfers van het CBS. Tot 2000 was er sprak van een daling, maar daarna is het gemiddeld gebruik gestegen.

  Akkerbouw
  Per gewas verschilt het beeld. In pootaardappelen is de stijging van 70 procent tot 25 kilo werkzame stof per hectare opmerkelijk. Dit komt door de forse toename van het gebruik van de hulpstof minerale olie en een verdubbeling van de onkruidbestrijding.

  In zaaiuien is het middelengebruik tussen 2012 en 2000 gedaald met 12 procent. Bij suikerbieten was het gebruik juist met 28 procent gestegen, dit komt door een toename van de onkruid- en schimmelbestrijding, aldus het Compendium.

  Tuinbouw
  In de glastuinbouw valt het verschil tussen sierteelt en groenten op. De grote sierteeltgewassen chrysanten en rozen kenden een toename van 70 procent, vooral door inzet tegen schimmels.

  Bij tomaat is het middelengebruik sinds 2000 gehalveerd, bij paprika daalde het met 31 procent en bij komkommer was een lichte daling te melden.
  Nieuwe Oogst.Nu

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Voor de boeren zijn verschillende zaken belangrijk, zolang het maar als doel heeft het dikker worden van hun knip, de rest zoals de volksgezondheid is totaal onbelangrijk voor ze. Zodra het even tegen zit met hun inkomsten beginnen ze te blèren dat er schadevergoeding door het Rijk(de belastingbetaler) moet worden uitgekeerd, van bedrijfsrisico hebben ze kennelijk nog nooit gehoord.

  Een reactie posten