Bart Vuijk 6-3-2021
ONDERZOEK ’Greenwashing’ over restwarmte datacentra
Met een misleidend verhaal over het benutten van restwarmte is de weg geplaveid voor de komst van Microsoft en Google in de Wieringermeer. Het gemeentebestuur van Hollands Kroon heeft getracht door een gelogen groen imago te verkondigen het afbrokkelende maatschappelijk draagvlak voor de datacenters op te krikken.
Doelbewust heeft het gemeentebestuur van Hollands Kroon jarenlang intern en extern gecommuniceerd dat de restwarmte van de datacenters benut zou kunnen worden voor bijvoorbeeld de tuinbouw. Terwijl wethouder Theo Meskers – gezien als de drijvende kracht achter de komst van de techreuzen – al die tijd wist dat dát in de praktijk onmogelijk is. Dat blijkt uit e-mails die zijn uitgewisseld tussen Meskers en een ambtenaar en die na een wob-verzoek van deze krant openbaar zijn geworden.
Ambtenaar
Een ambtenaar waarschuwt Meskers al in november 2018 per mail dat het restwarmtescenario dat de gemeente uitdraagt niet klopt. Uit het antwoord van de wethouder blijkt dat hij volledig op de hoogte is van het feit dat de restwarmte die vrijkomt bij de koeling van datacenters van Microsoft en Google in de praktijk niet kan worden benut voor de verwarming van huizen of glastuinbouwkassen.
Maar dat aan het verhaal wordt vastgehouden omdat het toch al wankele draagvlak voor de komst van de datacenters niet verder mag afbrokkelen. Hierover heeft de wethouder ook een afspraak met de directie van bedrijventerrein Agriport A7, schrijft hij.
De ambtenaar waarschuwt Meskers nog eenmaal, nu ook met een kopie naar collega-wethouder Groot. De wethouders blijven echter bij het besluit om het ’groene hergebruik’ van de restwarmte te blijven uitdragen als argument voor de vestiging van meer datacenters in de Wieringermeer. ’Ik heb het gezegd’, besluit de ambtenaar die zijn interne verzet vervolgens staakt.
Te lage temperatuur
De twee reeds gebouwde datacenters van Google en Microsoft blazen hun restwarmte ondertussen in de praktijk inderdaad ongebruikt de lucht in. De restwarmte is van een te lage temperatuur en het is te duur om die daadwerkelijk duurzaam te benutten. Iets wat ambtenaren en specialisten bevestigen.
Het college van b en w huurt echter in de zomer van 2020 onderzoekers van bureau Berenschot in om ook deze conclusie te stellen. Het Berenschot-rapport maakt korte metten met de ’restwarmtemythe’.
Lilian Peters van oppositiepartij GroenLinks, die al langer kritisch het verhaal over de restwarmte volgt, kijkt met verbazing en afkeer naar de mailwisseling uit 2018. „Een staaltje van greenwashing. Alleen maar om je product te verkopen, als een standwerker op de markt.”
De wethouders vinden niets mis met hun handelwijze. Op kritische vragen van deze krant reageren zij: „Het verbaast ons oprecht dat dit uw conclusies zijn na het lezen van deze documenten. U zegt dat wij liegen. Dat zijn insinuaties van uw kant waar wij nadrukkelijk afstand van doen. Er zijn namelijk geen leugens de wereld in geholpen.”
Plus: ’Warme’ leugen regeert
Wethouder zocht draagvlak met verhaal over gebruik restwarmte
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Gelukkig zijn er ook integere ambtenaren.
Dat Meskers en Groot hun zin willen doordrijven, de 2 andere wethouders incl. burgemeester hebben niets in te brengen, dat het zogenaamd goed voor de inwoners van Hollands Kroon zou zijn is een fabel, het is alleen goed voor henzelf.
Groot en Meskers zijn er goed in om de schuld bij een ander te leggen.
Een reactie posten