Angst bij kwekers Noordkop: ’Als bollentelers in quarantaine moeten, volgen faillissementen’

„Als bollentelers hun bedrijf moeten sluiten zoals de vleesverwerker in Groenlo, dan zullen er bedrijven kopje onder gaan. De corona-crisis vraagt om extra maatregelen van werkgevers, daarom willen bollenkwekers hun medewerkers graag dichtbij het eigen bedrijf huisvesten.”



Dat zegt bloembollenkweker Ton Bruin uit ’t Veld. Hij en andere telers willen graag een versnelde vergunningprocedure om voor maximaal drie maanden tijdelijke woonunits bij hun bedrijven te kunnen plaatsen. „Via een uitzendbureau weet je nooit zeker hoe en met wie arbeidsmigranten worden gehuisvest en hoe ze omgaan met de coronarichtlijnen van het RIVM. Binnen mijn bedrijf kan ik er alles aan doen om de risico’s zo klein mogelijk te houden, maar de rest ligt op dit moment niet in mijn handen”, zegt Bruin.

Risico

Hij wil graag zijn tijdelijke personeel in ’studentencontainers’ achter zijn schuur laten wonen. „Vanaf ongeveer 20 juni moeten de tulpen de grond uit. Die kunnen niet nog even wachten, als ze klaar zijn moeten ze worden gerooid. Bollen die te lang in de grond zitten hebben een grotere kans op verzuring, waardoor de kwaliteit hard achteruit gaat. Vandaar dat ik geen risico wil lopen. Want in die bollen zit het kapitaal van het bedrijf.”
Bruin vraagt de gemeente Hollands Kroon om een versnelde procedure om de wooncontainers, die eerder als studentenhuisvesting dienden in Amsterdam-Noord, te mogen plaatsen. „Ik heb een aanvraag lopen voor een permanente oplossing voor het onderbrengen van mijn personeel. Maar daar komt niet eerder dan in augustus uitsluitsel over en dan is het seizoen al bijna voorbij.”

Tussenoplossing

Vanwege die aanvraag heeft Hollands Kroon een nare mededeling voor Bruin: bij lopende aanvragen kan er geen snelle tussenoplossing worden gevonden. „Juist omdat bezwaarmakers dan gelijk de boel kunnen aanvechten in verband met die lopende procedure”, zegt Matthé van Lierop, kringvoorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) in Hollands Kroon.
Van Lierop heeft maandag samen met LTO Noord overleg gevoerd met burgemeester en wethouders over snelle corona-noodprocedures als dat nodig mocht zijn. „Want ik weet niet of dit speelt bij veel kwekers, maar we willen er wel over nagedacht hebben. Het risico van een corona-uitbraak onder het personeel is zeker aanwezig. En een bedrijf in quarantaine kunnen veel telers er nu niet meer bij hebben. Het virus heeft al heel veel geld gekost bij bedrijven in de sector.”

Nagedacht

Of er een spoedprocedure komt voor tijdelijke huisvesting op eigen bedrijf hoort de KAVB van Hollands Kroon. Volgens burgemeester Rian van Dam en wethouder Theo Meskers hadden de telers zich er overigens al langer op voor kunnen bereiden. „Vanaf het begin van de uitbraak hebben wij er als gemeente al over nagedacht. Daarom zijn er gesprekken gevoerd met uitzendbureaus over hoe zij de RIVM-maatregelen kunnen naleven met hun personeel. Dus voldoende afstand houden, ook in de gebouwen, plexiglas in de busjes waarmee mensen worden vervoerd, dat soort zaken. Als telers met de goede uitzendbureaus in zee gaan, wordt er op de risico’s gelet”, stelt Van Dam.
Wethouder Meskers laat onderzoeken of een tijdelijke oplossing bij agrarische bedrijven mogelijk is en aan minder strenge regels gebonden is. „Overigens hebben wij op dit moment, voor zo ver bij mij bekend, verder geen aanvragen voor snelle huisvesting binnengekregen”, aldus Meskers.

Compleet

In de gemeente Schagen kan er voor tijdelijke woonunits binnen korte tijd een vergunning worden verkregen, zegt wethouder Jelle Beemsterboer. „Dan gaat het om maximaal twintig slaapplekken van tijdelijke aard en altijd voor alleen eigen personeel. Wel moet de vergunningaanvraag compleet zijn. Zo moeten de buren zijn geïnformeerd en aan alle regels in de vergunningaanvraag worden voldaan. De agrarisch ondernemer moet er even tijd in stoppen of om advies vragen, want als er iets niet compleet is dan duurt het zo maar vier weken langer.”
Voor bollentelers is het te hopen dat hun bedrijf een virus-uitbraak onder het personeel bespaard blijft. In juni zijn er dagelijks vele arbeidsmigranten op verschillende bedrijven aan het werk. Hopelijk gaat het goed, zegt Bruin. ,,Ik zal er zelf alles aan doen om hier veilig te kunnen werken voor ieders gezondheid, hopelijk is dat in deze uitzonderlijke tijd genoeg.”

Noordhollands Dagblad

2 reacties :

Anoniem zei

Bollentelers stemmen veelal VVD of CDA en nu worden ze door hun favoriete partijen in hun inkomsten fors beperkt. Natuurlijk zijn ze dat in het stemlokaal al weer vergeten en stemmen weer braaf op VVD of CDA, dus feitelijk verdienen ze niet beter.

Anoniem zei

Ze hebben alle tijd gehad om daar over na te denken en op te lossen. Ze zijn geen uitzondering positie. Al denken ze altijd van wel.

Een reactie posten