’Burger voelt zich verraden’

Datum:
  • woensdag 29 januari 2020
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Sint Maartensbrug - Kritiek op aanpak provincie voor extra windmolens en zonnevelden in Noordkop groeit
    Ed Dekker 29-1-2020

    _______________________________   

    Achtergrond 

    Provincie en Schagen praten over molens 
    De provincie stelt 3 februari de voorwaarden vast waarin het energieplan (Regionale Energie Strategie) moeten voldoen. Schagen houdt die dag een informatieavond over de RES (19 u, Clusius College). ,,De overheid blijkt niet je vriend te zijn, maar je vijand. Provincie en gemeente laten zich zien als een onbetrouwbare partner die met korte klappen snel wil scoren.” 

    _______________________________

    Annemarie Lootsma uit Sint Maartensbrug is laaiend over de plannen voor extra windmolens en zonnevelden in de regio. Net als een groeiend aantal andere verontruste Noordkoppers. Namens werkgroep Polder B Zijpe stuurde Annemarie Lootsma gisteren een gepeperde brief aan de provincie. ’Als burgers voelen wij ons verraden’, schreef zij. 

     ,,Vijf jaar geleden bepaalde de provincie de minimale afstand tussen een windmolen en een huis op zeshonderd meter, na zorgvuldige afweging. Nu is deze norm klakkeloos weggeveegd en mogen turbines op tweehonderd meter komen. Dat is verschrikkelijk. Wie zijn vermogen in zijn huis heeft gestoken, is zijn geld kwijt”, licht zij toe. ,,Woningen zo dicht bij joekels van molens worden onverkoopbaar.” 

    De provincie heeft een groot deel van de Kop van Noord-Holland op het oog voor windmolens en zonnepanelen. Voor juni moet er een plan liggen, zo is pas bekend geworden. De angst leeft in de regio dat de relatief lege Noordkop een fors aandeel moet leveren in de omschakeling naar duurzame energie. 

    ,,Iedereen zal de noodzaak van verandering beseffen. Maar niet op deze manier”, zegt Arco Kleimeer van de Dorpsraad Warmenhuizen. ,,Bij de plannen wordt de burger vrijwel geheel gepasseerd. Er valt weinig te kiezen of bij te sturen. Op deze wijze stimuleer je de bevolking niet, bouw je geen draagvlak op.” 

    Kleimeer mist in de zogeheten Regionale Energie Strategie aandacht voor de leefbaarheid van bewoners. ,,Terwijl de impact van turbines van misschien wel 250 meter hoogte enorm is.” Volgens hem heeft het plan ’idiote proporties’ aangenomen. Dorpsraad Warmenhuizen overweegt op korte termijn een bijeenkomst te beleggen om inwoners te informeren over de ontwikkelingen. ,,Ook willen wij met andere dorpsraden in de regio gezamenlijk een vuist tegen de overheid maken.” 

    Willen politici energieplannen ’er door drukken’? Kleimeer (oud-raadlid voor het CDA-Schagen): ,,Zo wil ik dat niet zeggen. Ze lijken in een tunnel te zitten waardoor ze maar één kant op kunnen.” 

    De gemeenten in de regio moeten voor juni aangeven hoeveel molens en zonneparken zij toestaan, en waar. Arco Kleimeer wijst op ingrijpende consequenties. ,,Onze agrarische sector speelt een belangrijke rol in de wereldvoedselproductie, inclusief de zaadveredeling. Dan moet er wel voldoende personeel zijn. Maar een regio vol turbines prijst zich uit de markt als aantrekkelijk woongebied.” 

    Naar de rechter 

    Kritisch Platform Ontwikkeling Zijpe & Schagen sluit zich aan bij molenprotesten in West-Friesland. Woordvoerder Henno Dasselaar kondigt in een brief aan de provincie aan naar de rechter te stappen als de 600 meter-grens vervalt.

    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten