Miljoen naar de werf? Echt?

Datum:
  • zaterdag 23 november 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Den Helder -Vraagtekens van betrokkenen bij onderzoek naar bezoekers aan Willemsoord

    Arie Booy 23-11-2019

    Het is nog maar zeer de vraag of Willemsoord ooit de 1 miljoen bezoekers haalt. Die kritiek leveren deskundigen op het economisch rapport dat werfdirecteur Broekmeulen heeft laten opstellen over het terrein. 

    In het deze week bekend geworden rapport van Decisio staat dat er nu jaarlijks een kleine 700.000 bezoekers naar de Oude Rijkswerf komen. Hans Broekmeulen verwacht dat komend decennium de mijlpaal van een miljoen gasten overschreden wordt. 

    „Dat kan niet kloppen”, zegt Henny Ottervanger die decennia op Willemsoord gewerkt heeft. „In het rapport wordt ervan uitgegaan dat het gehele terrein onder Willemsoord BV valt; althans er wordt geen onderscheid gemaakt tussen het gemeentelijk terrein en het deel dat de marine in gebruik heeft. Als je het Marinemuseum buiten beschouwing laat, vallen er direct 150.000 bezoekers per jaar weg met als gevolg dat er duidelijk minder geld voor Willemsoord BV binnen komt.” 

    Onderzoeksbureau Decisio becijfert dat er negentig bedrijven (waarvan ca. twintig stichtingen) op Willemsoord zijn gevestigd, die aan 370 mensen werk bieden. Samen boeken zij een omzet van ruim € 24 miljoen. Vanaf gebouw 28, de oude verbandkamer, loopt echter een hek over het terrein. Daar achter begint het Marinemuseum. Het camperveld is wel eigendom van Willemsoord BV, maar het exercitieterrein met de brugopbouw van het GW-fregat en de achterliggende gebouwen en loodsen zijn van Defensie. 

    Ottervanger is betrokken bij de Erfgoedstichting, die knokt tegen vestiging van het stadhuis op Willemsoord. Volgens deze stichting komt het aantal bezoekers verder onder druk te staan als de gemeente arriveert. Ottervanger: „Door vestiging van het gemeentehuis in de gebouwen 66 en 72 zullen de bezoekersaantallen teruglopen, omdat veel evenementen zoals de Traditionele Schepenbeurs niet meer georganiseerd kunnen worden. Jammer dat dit niet is meegenomen in het onderzoek, maar ja wiens brood men eet...” 

    Verhuur 

    Paul Schaap, vrijwilliger in de Museumhaven, voorziet ook een afname van het aantal bezoekers als een cruciaal expositiegebouw zoals 66 onttrokken wordt aan de verhuur, omdat daar in de toekomst ambtenaren, bestuurders en publieksdiensten gevestigd worden. 

    Er is onder de bevolking weerstand tegen verhuizing van het stadhuis. Zo bleek uit een recente peiling onder leden van de Helderse Historische Vereniging dat 99 procent van de geraadpleegde leden het plan niet ziet zitten. Binnen de Helderse politiek is er echter wel draagvlak voor en gaat de voorbereiding van de verhuizing gestaag door. 

    Eten 

    Directeur Broekmeulen verwacht juist een positieve bijdrage van de komst van het stadhuis naar de Oude Rijkswerf: „We kunnen evenementen ook in andere gebouwen onderbrengen”, stelt hij. „Bezoekers van het stadhuis zijn eveneens mensen die op Willemsoord komen en daar vervolgens iets kunnen bezoeken of gebruiken.” Tevens ligt het voor de hand dat het gemeentebestuur nog meer dan tot nu toe het geval is, gebruik zal maken van de horeca op het terrein als er iets te eten of vieren valt. 

    Voorzitter Michel Tegelberg van de stichting Museumhaven is blij met de uitkomsten van het onderzoek. Hij ziet de resultaten van de groeiende bezetting van de gebouwen en het toenemende aantal bezoekers als bevestiging van de juiste koers en als een beloning van de inzet die alle betrokkenen bij de Oude Rijkswerf sinds jaren tonen.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten