Aardappelhandel wast wit

Datum:
 • donderdag 18 juli 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Den Haag - Leveranties uien en aardappels in West-Afrika 
  contant betaald met tassen vol geld

  Aardappel- en uienhandelaren zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken.

  Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij de handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. In de periode 2014 tot begin dit jaar gaat het om bijna 150 miljoen euro aan contant geld.

  Deze en vorige week zijn doorzoekingen gedaan bij agri-handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Volgens het OM komt een beeld naar voren van export van aardappelen en uien naar West-Afrika, waarbij met contant geld wordt afgerekend. Dat geld wordt vermoedelijk afgeleverd door ondergrondse bankiers.

  De onderzochte handelaren stellen dat zij contante bedragen accepteren, omdat er geen goed werkend banksysteem zou zijn met bijvoorbeeld Mauritanië. De handelaren overtreden waarschijnlijk anti-witwaswetgeving, met een meldplicht voor contante betalingen vanaf 10.000 euro, aldus het OM. Verschillende banken en accountants hebben verdachte transacties gemeld bij het centrale meldpunt Financial Intelligence Unit-Nederland, de instantie waar ze ongebruikelijke transacties moeten melden.

  Het onderzoek gaf zicht op geldlopers en ondergrondse bankiers die vermoedelijk crimineel geld naar de Nederlandse aardappel- en uiensector laten stromen. De bedrijven lenen zich met deze constructies voor het witwassen van misdaadgeld, aldus het OM. Banken accepteren stortingen in beginsel, omdat er een verklaring voor is: daadwerkelijk geleverde aardappelen of uien.

  Noordhollands Dagblad


  4 reacties :

  Anoniem zei

  Wie had dat nu verwacht?
  Het is al jaren een publiek geheim dat er bij de boeren heel veel zwart gaat.

  Anoniem zei

  Contant betalen is iets anders dan zwart..

  Unknown zei

  Probeer maar eens in Mauritanie geld over te maken naar EU bank. Succes.Lukt uiteindelijk wel maar ben je 10 dagen mee bezig en dan alleen naar een bank op Las Palmas.

  Anoniem zei

  Wat is er mis met het enige wettige betaalmiddel "contant geld"? Niets, een gidsland van een nieuwe totalitaire nieuwe wereld orde, Nederland, wil in versneld tempo het contante geld eruit hebben om de elite van dienst te zijn. Kijk eens in andere landen, daar kan je gewoon betalen met briefjes boven de 50 euro, terwijl het hier op alle fronten een probleem geworden is door de pro actieve campagne die men voert om het contante geld eruit te krijgen. Het OM is er niet meer om georganiseerde misdaad te bestrijden, maar slechts om de weg te plaveien van banken en multinationals. Het voorbeeld van het OM om de leider van het Drentse windmolen verzet te arresteren met veel poeha en wekenlang vast te houden geeft aan dat het OM dienstbaar is aan banken en multinationals en niets met de "gewone" Nederlander op heeft die op een democratische manier een tegengeluid laat horen. We zijn al verder heen dan in de periode 1940-1945, alleen de massa is blind omdat ze zich nog dagelijks laten hersenspoelen door de mean stream media, en als klap op de vuurpijl geven ze ook hun eigen bevoegdheid nog weg in een machtiging aan politieke verenigingen.....

  Een reactie posten