Glasvezeloorlog: concurrent opent net gedichte sleuf voor eigen kabel

Datum:
 • zondag 16 juni 2019
 • in
 • Categorie:
 • JULIANADORP - Achter het vredige beeld langs de Middenvliet gaat een keiharde strijd in de Noordkop schuil. 

  Ed Dekker 16-6-2019
  Ze glimmen in de polder Koegras op deze zonnige vrijdagmiddag. De kabels wachten elk op hun eigen boorploeg om onzichtbaar het water te kruisen. Achter het vredige beeld langs de Middenvliet gaat een keiharde strijd in de Noordkop schuil. Verbaasde aanwonenden spreken van een ’glasvezeloorlog’.
  Bloembollenkweker Albert Komen wist vorige week niet wat hij zag. ,,Fiber NH maakte een sleuf langs de Zanddijk open die Kabeltex net had gedicht. Een oranje kabel boven de paarse, en de boel ging weer dicht.” De concurrentiestrijd tussen aanbieders van glasvezel voor snel internet is ongekend groot.
  Dat proefde de Julianadorper ook uit een nieuwe wervingsbrief van Fiber NH. Deze brief is breed verspreid in de Noordkop. Daar zat een opzegkaart bij, te sturen naar Kabeltex om het abonnement te zeggen.

  Rechtbank

  ’Onbeschoft’ noemde Alexander op de Weegh van Kabeltex vrijdagmiddag deze handelwijze van Fiber NH. Hij had toen net een zitting van de rechtbank in Haarlem achter de rug, aangespannen door een ander bedrijf dat aast op lucratieve aansluitingen in de polder.
  Wat is er aan de hand? Oranje vecht tegen paars, Fiber NH (met het moederbedrijf in Emmeloord) contra Kabeltex (ontstaan op Texel). Het Utrechtse bedrijf E-Fiber is afgedropen op het regionale strijdtoneel, maar een nieuwe pion is het Overijsselse Delta Rijssen Glasvezel Investeringen.
  Deze nieuweling doet zaken met KPN en legt sinds april hier en daar in de Wieringermeer glasvezelnetwerk aan. ’Delta’ doet het anders: eerst aanleggen, daarna abonnees werven. Deze bv sleepte Kabeltex voor de rechter vanwege een waardevolle troef van Op de Weegh.
  De provincie Noord-Holland staat namelijk garant voor twaalf miljoen euro. Deze belofte maakt de investering voor Kabeltex van vijftien miljoen euro voor het aansluiten van 1650 woningen in Hollands Kroon mogelijk, ruim zestig procent van het potentiële aantal. Ongeoorloofde staatssteun, vindt Delta. De bestuursrechter doet binnen zes weken uitspraak.

  Eind 2020

  De eerste 450 abonnees van Kabeltex in Hollands Kroon, rond Anna Paulowna en Breezand, profiteren vanaf half juli van hun geld. De gravers zijn nu bezig in Wieringerwaard. Volgens planning moeten eind 2020 alle 1650 aansluitingen in Hollands Kroon werken.
  Of dat lukt, hangt af van de rechtbank. ,,Als de garantie vervalt, komen we niet verder dan de oude gemeenten Anna Paulowna en Niedorp”, zegt Op de Weegh.
  Ook Fiber NH betwist de garantiestelling. Een datum voor deze rechtszaak is nog niet bekend. Fiber NH (met een postbusnummer in Wognum) is niet actief in Hollands Kroon. Wel in de gemeenten Den Helder en Schagen. ,,In Den Helder hebben wij rond 150 abonnees in het buitengebied. De aanleg is nu twee weken aan de gang”, zegt André Doggen van Fiber NH.

  Den Helder

  Kabeltex is in het buitengebied van Den Helder bezig met het netwerk voor ruim 250 woningen. De helft is gedaan. En zo komt het dat oranje en paars elkaar in de polder treffen.
  In Schagen gaat het anders. Daar heeft de gemeente ingegrepen. Die wilde geen gedoe over twee netwerken op een kluitje. De oplossing is simpel: ten noorden van Schagen zelf is voor Kabeltex, het zuidelijke deel is voor Fiber NH.
  Kabeltex legt zich neer bij deze scheiding en is deze maand begonnen in ’t Zand. Fiber NH heeft tóch vergunning gevraagd voor Schagen-noord. De gemeente heeft nog niets besloten, maar André Doggen verwacht ’binnen enkele weken’ er te beginnen te beginnen met graven. Op zijn website vermeldt Fiber NH pas eind van het jaar, maar die informatie is verouderd, zegt Doggen.
  Schagen-zuid is volgens hem al ’bijna klaar’. In heel Schagen heeft Fiber NH 2200 abonnees, aldus Doggen. Kabeltex zegt nu 550 handtekeningen in Schagen-noord te hebben.

  ’Misleidend’

  Hoe zit dat met die opzegkaart? Dit is de kaart ván Fiber NH vóór Kabeltex. Doggen van Fiber NH noemt zo’n actie ’gebruikelijk’. Net als het openen van een bestaande sleuf. Kabeltex verwijt de concurrent ook ’misleidende informatie’ op de opzegkaart.
  Volgens Fiber NH kan het abonnement met Kabeltex eenvoudig worden opgezegd. ,,Onzin”, reageert Alexander op de Weegh. ,,Dat kan pas na een jaar. Fiber NH kent de Consumentenwet niet goed.”
  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Alexander op de Weegh was toch directeur van Breedband Hollands Kroon? Maar is nu dus werkzaam bij Kabeltex....

  Een reactie posten