CDA valt buiten boot, coalitie voorgesteld met GroenLinks, VVD, D66 en PvdA

Datum:
 • maandag 15 april 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Haarlem - Een coalitie van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA en zonder CDA kan rekenen op voldoende draagvlak in Provinciale Staten van Noord-Holland.
  Peter Schat 15-4-2019
  Met die conclusie ronden Laura Bromet (GroenLinks) en Cornelis Mooij (VVD) het informatieproces af, dat bestond uit een inventarisatie op papier van de wensen van de twaalf fracties in de Staten plus gesprekken met de lijsttrekkers.
  De kern van een coalitie met GroenLinks en VVD, die net als Forum negen zetels in de Staten hebben, is dat de programmatische verschillen tussen de twee partijen overbrugbaar moeten zijn. Op basis van alle gevoerde gesprekken komen Bromet en Mooij tot de slotsom dat dit het geval is.
  De vier partijen zijn goed voor dertig van de 55 zetels in de Staten. Een coalitie heeft CDA niet nodig. ,,We hebben gekeken naar hoe de programma’s aansloten en gewogen wat de fractieleiders zeiden. Op grond daarvan is ons gebleken dat het met deze vier partijen kan’’, zegt Cornelis Mooij. ,,Als de Staten donderdag in debat gaan over de informatie, zullen partijen daar wel wat van vinden’’, is zijn verwachting.

  Kluif

  CDA-lijsttrekker Dennis Heijnen is in elk geval al ’verrast’ door het feit dat de informateurs CDA buiten de boot laten vallen. ,,We hadden goede hoop om een verbindende rol te kunnen spelen, op basis van de programma’s van GroenLinks en VVD kun je wel stellen dat een coalitieakkoord schrijven een hele kluif wordt. We zouden ook ervaring meebrengen in het bestuur’’, zegt Heijnen doelend op gedeputeerde Jaap Bond. ,,Door de grote partijen danwel door de informateurs is helaas anders besloten.’’
  Donderdag geven Bromet en Mooij in een extra Statenvergadering tekst en uitleg. Of ze beschikbaar zijn om na hun rol van informateur die van formateurs op zich te nemen wil Mooij niet zeggen. ,,We laten helemaal aan de fracties hoe die de formatiefase in willen gaan.’’
  Noordhollands Dagblad


  4 reacties :

  Anoniem zei

  Dat is wel eens een gezonde ontwikkeling, zo'n coalitie zonder CDA.

  Anoniem zei

  En beter bewijs dat bij de VVD de dienst wordt uitgemaakt door Groen Links opperhoofd Jesse Klaver(yasser Feras is zijn eigenlijke naam) is er niet.

  De VVD in opdracht van Rutte heeft, voor zover rechts nog bestond, rechts de rug toe gekeerd en heeft zich bij de socialisten/communisten/marxisten aangesloten.
  Nederland op weg naar de afgrond met nog meer warmtepompen en extra milieubelastingen en niet te vergeten, nog meer migranten die niets bijdragen alleen maar miljarden kosten. Dit opgebracht door hardwerkend Nederland .

  Anoniem zei

  Anoniem 2: nu ben ik in de war. Hardwerkend Nederland, dat zijn toch (alleen) VVD'ers?

  Anoniem zei

  Anoniem 2, nooit geweten dat er zo weinig hardwerkende Nederlanders zijn, tenminste als u serieus bent met uw commentaar. Er werken in Nederland ruim 7 miljoen mensen en als dat allemaal VVD'ers zijn gaat het plotseling wel heel erg goed met de partij hoewel dat bij de laatste verkiezingen niet is gebleken.
  Ook is bekend dat veel VVD'ers rovend en stelend door het leven gaan, tenminste als we de media moeten geloven.

  Een reactie posten