’Overheidsgeld blijft nodig voor windenergie’

Datum:
 • donderdag 27 september 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Vanwege de sterk dalende kosten voor de bouw van windmolenparken in de Noordzee is er steeds minder subsidie nodig.
  Roy Hazenoot 27-9-2018
  Toch kan windenergie voorlopig niet zonder overheidssteun. Dat stelt de Algemene Rekenkamer.
  In het rapport ’Focus op kosten windenergie op zee’ halen de rekenmeesters een uitspraak van minister Erik Wiebes van Economische Zaken en Klimaat onderuit. Hij stelde in maart dit jaar dat het windpark Hollandse Kust Zuid I & II voor de kust van Noordwijk en Katwijk in 2022 zonder subsidie tot stand zou komen.

  Tennet

  De claim blijkt niet helemaal waar te zijn. Bij de vergunning die aan Nuon is verleend, is inderdaad geen sprake van subsidie. Waar de minister met zijn uitspraak echter geen rekening mee heeft gehouden, zijn de kosten voor het aanleggen van het elektriciteitsnetwerk tussen het park en de kust. Dat wordt door netbeheerder Tennet gedaan met behulp van miljarden euro’s aan overheidssteun.
  Het is niet alleen maar treurnis dat de klok slaat in het rapport van de Algemene Rekenkamer. Integendeel. Op veel terreinen gaat het juist de goede kant op met de exploitatie van windparken op zee.

  Kosten omlaag

  De overheid en het bedrijfsleven hadden zich in 2013 tot doel gesteld de bouwkosten in tien jaar tijd met 40 procent omlaag te brengen. Dankzij technologische ontwikkelingen, goedkopere grondstoffen en gunstige leningsvoorwaarden gaat dit vermoedelijk ruimschoots worden gehaald.
  Zo’n zelfde daling wordt ook voorzien bij de aanleg van het elektriciteitsnet door Tennet. Door deze positieve ontwikkelingen daalt de totale overheidsbijdrage voor windparken sneller dan in 2013 werd verwacht.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten