'Stop met winnen van gas in Slootdorp'

Datum:
 • woensdag 21 februari 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - Slootdorp - Maatschappij Vermilion moet eind dit jaar stoppen met de gaswinning in het veld Slootdorp. 
  Ed Dekker 21-2-2018

  Het ministerie van economische zaken en klimaat mag de productievergunning niet verlengen tot 2025. Dit stellen verontruste inwoners.

  Tegen de verlenging zijn 24 bezwaarschriften ingediend bij het ministerie. Twee van de bezwaarmakenden zijn Kees Hoogesteger en Henno Dasselaar, beiden uit Oudesluis. Ook Rob Schulze en Edwin van Stam hebben protest aangetekend. Zij wonen in Anna Paulowna. 
  De termijn voor een reactie is in middels verlopen. Voor half maart moet Den Haag een oordeel geven over de reacties. 

  De vier verontruste inwoners vinden dat Vermilion en het ministerie te gemakkelijk stapt over risico's'. Hoogesteger: "Vermilion noemt het gevaar voor aardbevingen en grondverzakking verwaarloosbaar. Die conclusie is te weinig onderbouwd, vinden wij.' Henno Dasselaar wijst op Groningen. ,,Twintig jaar geleden werd ook daar gezegd dat de risico's nihil zijn. En nu zal de kraan er worden dichtgedraaid. 

  "Volstrekt ongeloofwaardig noemt Rob Schulze de beoordeling van gevolgen van bodemdaling. Edwin van Stam zet grote vraagtekens bij de mogelijkheden om schade te verhalen. En hij herinnert aan twee aardbevingen in Anna Paulowna in 2015 van 1,5 en 2,3 op de schaal van Richter. Het KNMI noemde 'Slootdorp' als oorzaak. De zware beving in het Groningse Zeerijp vorige maand kwam tot 3,4. 

  Volgens het ministerie zal de bodemdaling in het Slootdorper veld in 2025 zijn beperkt tot 'minder dan twee centimeter'. Twee van de vijf Slootdorper putten zijn in productie. Ze leveren volgens Vermilion dagelijks gemiddeld 100.000 kuub gas op. 

  Op verzoek van dorpsvereniging Algemeen Belang Oudesluis houdt de maatschappij op tz maart een openbare informatieavond in café De Oude Herberg.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten