Lijsttrekkers: ’Boerenland vrij van zonneparken’

Datum:
 • vrijdag 9 februari 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Landerijen mogen niet veranderen in zonneweiden. Dat vinden de lijsttrekkers van de meeste grote partijen in Schagen en Hollands Kroon.
  Agrarische gronden moeten vrij blijven van panelen, verklaren zij. Op daken van vooral bedrijven is voorlopig voldoende ruimte. De politici reageren op een stelling van deze krant.
  Vanwege de raadsverkiezingen legt het NHD alle twintig lijsttrekkers in beide gemeenten stellingen voor over diverse onderwerpen. De eerste is: ’Zonneparken op weilanden moeten overal kunnen’.

  Verst

  Van de grootste partijen in Schagen gaat het CDA (negen zetels) het verst. Het wijst het gebruik van boerenland af. Lijsttrekker Jelle Beemsterboer wil nu als CDA-wethouder juist enkele zonneparken op het platteland toestaan.
  PvdA-Schagen (vijf zetels) denkt op langere termijn aan aanleg op zee, na wegbermen en langs kanalen.

  Kier

  Als enige grote partij in Schagen houdt de VVD (vijf zetels) de deur op een kier voor plaatsing in de polder.
  Ed Dekker 9-2-2018
  De liberalen staan panelen dicht bij agrarische bedrijven toe, op het officiële ’bouwvlak’. Dat kan soms zo’n anderhalve hectare zijn.
  De Schager Seniorenpartij (drie zetels) zegt aarzelend ’ja’, maar panelen mogen niet in het zicht. JESS (drie zetels in Schagen) wenst er een ’maatschappelijke discussie’ over.

  Handen af

  Voor Senioren Hollands Kroon (zes zetels) is de zee de beste locatie. Handen af van agrarische grond, stellen VVD (vijf zetels) en CDA (vier zetels) in Hollands Kroon.
  De VVD pleit voor innovatieve toepassingen. Zoals het opnemen van pv-cellen (kleine panelen) in dak- en gevelbekleding. Het CDA verwijst onder meer naar braakliggende bedrijfsterreinen.
  Lada (Hollands Kroon, vijf zetels) denkt ver te komen met daken van woningen en kantoren.

  Beperkingen

  Gaat GroenLinks op het platteland voor groen of energie? De partij in Hollands Kroon wil boeren met plannen niet tegenhouden. Idem ’Schagen’, maar met beperkingen.

  Noordhollands Kroon

  0 reacties :

  Een reactie posten