Gemeenteraad Hollands Kroon moet omroep kiezen

Datum:
 • dinsdag 13 februari 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - RTV Noordkop of Schagen FM? Dat is de keuze waar de gemeenteraad van Hollands Kroon op 22 februari voor staat.
  Mike Deutekom  12-2-2018
  Een van beide lokale omroepen kan met ondersteuning van de gemeenteraad de zendmachtiging voor de komende vijf jaar binnenhalen.
  Een samenwerking tussen de beide partijen is - op dit moment - niet mogelijk stellen burgemeester en wethouders in hun voorstel aan de gemeenteraad. De raad heeft drie opties, zo legt het college uit. De eerste optie is doorgaan in de huidige situatie. Dat betekent dat RTV Noordkop de machtiging krijgt en het door het Rijk beschikbaar gestelde geld krijgt.
  De tweede optie is de keuze voor Schagen FM. Die omroep vraagt dan wel dezelfde regeling als de gemeente Schagen met hen heeft. Schagen FM krijgt daar naast de omroepbijdrage uit het gemeentefonds extra subsidie, in totaal een bedrag van negentig milLe. Hollands Kroon heeft in de begroting 26.000 euro opgenomen voor de lokale omroep en zou in dat geval dus nog 64.000 euro extra moeten uittrekken. De derde optie is toch voor RTV Noordkop te kiezen maar evengoed extra geld beschikbaar te stellen. Als RTV Noordkop net als Schagen FM in Schagen negentig mille per jaar krijgt, kan de omroep ook verder professionaliseren.
  Kiest de gemeenteraad voor Schagen FM, dan komen daar wel twee kanttekeningen bij. De gemeenteraad van Schagen dient het er dan ook mee eens te zijn dat de omroep zijn werkgebied gaat verruimen. Op 20 februari neemt Schagen een besluit hierover. Het andere punt is dat de keuze voor Schagen FM het doodvonnis betekent voor RTV Noordkop en hun vrijwilligers uit Hollands Kroon.
  De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) wil dat de lokale omroepen in het land meer samengaan werken. De huidige 260 omroepen moeten via fusies of samenwerking in 2020 zijn teruggebracht tot circa tachtig lokale zenders. Voor de Noordkop zou dat een samenvoeging van LOS in Den Helder, RTV Noordkop en Schagen FM betekenen. LOS en RTV Noordkop werken wel al samen.
  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Dekker zei

  Het moet heden ten dage niet moeilijk zijn een omroep te kiezen die precies vertelt/schrijft wat de Gemeente Hollands Kroon ze voor kauwt. De onafhankelijke media bestaat alleen nog maar in sprookjes.

  Anoniem zei

  Als Hollands Kroon niet luisteren kan,heb je toch ook geen omroep nodig! Alles wat de inwoners zeggen, is toch tegen dove mans oren gezegd. Hollands Kroon slaap maar lekker verder in deze winter en zomer recessie.

  Een reactie posten