Geen illegale bewoners bij controle in Schagen

Datum:
 • woensdag 14 februari 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Schagen - Regelmatig houdt de gemeente Schagen inspecties naar huisvesting en legaliteit van arbeidsmigranten.
  Richard Zut 14-2-2018

  Er zouden dinsdagavond zes, misschien wel negen Roemeense arbeidsmigranten wonen in dat ene woonhuis in de wijk Waldervaart. Allemaal niet ingeschreven bij de gemeente Schagen, zoals dat hoort. En mogelijk bewoonden zij de woning, terwijl die niet aan de veiligheidseisen voldeed.
  Regelmatig houdt de gemeente Schagen inspecties naar huisvesting en legaliteit van arbeidsmigranten. Meestal bij tuinders, maar na meldingen soms ook bij gewone woonhuizen. Zoals afgelopen dinsdagavond dus in de wijk Waldervaart. Onze verslaggever was erbij en werd van stille getuige gepromoveerd tot (Spaanse) tolk.
  Bedoeling van het zes mensen sterke gemeentelijke controleteam is het vaststellen van overtredingen. Maar dat loopt anders. Want als rond half zeven ’s avonds bij het bewuste huis wordt aangebeld en -geklopt , is het er donker. En lange tijd stil. Pas na zeven minuten wachten doet een vrouw van rond de veertig dan toch de voordeur open, een paar keffende hondjes achter zich houdend.
  Zij spreekt geen Pools of Roemeens. Verrassend voor het team dat bestaat uit Peter, Bas en Willem (*), handhavers toezicht en veiligheid, Maarten en Hilde van burgerzaken, en Poolse tolk Imca.
  De vrouw blijkt Spaanstalig te zijn. De Spaans sprekende Schager Courant-verslaggever wordt gevraagd om te tolken. Dán wordt duidelijk dat zij alleen in het huis verblijft. De vrouw: ,,Ik ben Roemeens en ik kom hier vier dagen per maand als schoonmaakster voor de huiseigenaar. Over een paar dagen ga ik terug naar België, waar ik sinds 4,5 jaar woon.’’ Een vaag verhaal...
  Peter, Imca en ’tijdelijke tolk’ mogen dan naar binnen. Handhaver Peter krijgt op verzoek een ID-card te zien. Inspectie op de bovenverdieping leert dat verder niemand aanwezig is. En dat er geen stapelbedden staan waarin zes tot negen mensen zouden kunnen slapen.
  Teamleider Peter: ,,Morgen schrijven we haar toch in, omdat ze hier vaker aan het werk is. Verder kunnen we nog niks. Maar we hebben het hier op de korrel. En bij nieuwe klachten komen we zeker terug.’’
  De Roemeense dame meldde zich woensdagochtend overigens inderdaad aan de balie van het gemeentehuis om zich te laten registreren.
  (*) Alle namen zijn gefingeerd uit oogpunt van privacy.


  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten