Landbouwgif zeer schadelijk, maar overheid doet weinig

Datum:
  • donderdag 9 november 2017
  • in
  • Categorie: ,
  • Landbouwgif brengt het leven op aarde ernstig in gevaar, schrijven Jelmer Mommers en Tomas Vanheste in De Correspondent.
    Toch blijven overheden laks. En dat terwijl er inmiddels veel betere opties zijn om voldoende voedsel voor iedereen te verbouwen.
    Vlak voor ze de tarwe oogsten, spuiten veel boeren nog even het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat over hun veld, beter bekend onder de merknaam Roundup. Zo droogt de tarwe sneller en is eerder te oogsten. Bovendien verdwijnen ongewenste plantjes zoals distel en paardebloem, zodat de boer na de oogst een frisse start kan maken met het volgende gewas.

    Glyfosaat niet het enige landbouwgif

    Het mondiale gebruik van glyfosaat is in de laatste tien jaar vervijftienvoudigd. En het is niet het enige landbouwgif dat boeren gebruiken. Om ongewenste insecten uit te roeien zijn de laatste decennia de zogeheten neonicotinoïden in opmars. Er is steeds meer bewijs dat deze intussen deels verboden middelen een belangrijke oorzaak zijn van bijensterfte.
    Geen wonder dat er vorige week ook naar dit soort landbouwgif werd gewezen toen in het nieuws kwam dat de biomassa van insecten in Duitsland in een dikke kwarteeuw met 75 procent is gedaald.

    Resultaat: zombienatuur

    De aanwijzingen dat de industriële landbouw met zijn grootschalige gebruik van bestrijdingsmiddelen een hoofdrol speelt, stapelen zich op. De gevolgen kunnen ver reiken, want zonder insecten kan een groot deel van de planten en gewassen op aarde niet overleven. Zelfs de bodem waar al ons voedsel op groeit, raakt mede door het gif in steeds slechtere staat. Tel er het verlies van natuur bij op, en het resultaat is ‘zombienatuur,’ schreef een bioloog: het is nog wel groen, maar omdat de soortenrijkdom zo is ingestort is het eigenlijk ‘zo dood als een pier.’
    Overheden doen hier veel te weinig aan – de Nederlandse regering pleit in Europa bijvoorbeeld tegen een verbod op glyfosaat.
    Hoe zou dat kunnen veranderen? Wat is er precies bekend over de gevolgen van bestrijdingsmiddelen? Wat doen ze met het leven boven en in de grond? De Correspondent komt met een indrukwekkend overzicht.
    NMU (Natuur- en Milieufederatie Utrecht
    Max ZevenbergenLinkedin profiel van Max Zevenbergen
    Landelijk gebied, groene ruimte, windenergie
    Telefoonnummer: 06 41 525 451
    m.zevenbergen@nmu.nl





    2 reacties :

    Anoniem zei

    Spijker op de knop; het is niet alleen dat ene middel, het is de combinatie die dodelijk is. Waarom op het land met de hand wieden als je ook vanuit je luie stoel in de tractor kan spuiten.

    Johann zei

    Heren, wat is het alternatief om u betaalbaar voedsel voor te schotelen. Hier in het dorp gaat men met propaanbranders het onkruid te lijf. Dat is GROEN beheer zegt men ! Gemakshalve vergeet men het extra CO2 en NOx die men de omgeving in blaast. Ik zit daar niet op te wachten. U wel ?

    Een reactie posten