Lichte groei economie in Noordkop

Datum:
 • donderdag 26 januari 2017
 • in
 • Categorie:
 • SCHAGEN - De economie in de Kop van Noord-Holland zal dit jaar een lichte groei vertonen en datzelfde geldt voor het aantal banen.

  Door Ronald den Boerr.den.boer@hollandmediacombinatie.nl - 25-1-2017, 

  Dat verwachten economen van de Rabobank. De bank voorziet vooral een sterke groei van de economie in en rondom Amsterdam en de Haarlemmermeer. Daar groeit de economie met 2,4 en 3,3 procent, verwachten de economen van de Rabobank. In de Kop van Noord-Holland blijft de groei beperkt tot 1,4 procent.
  Daarmee zit de Noordkop iets onder het landelijk gemiddelde van 1,8 procent. De werkgelegenheid zal in de Kop van Noord-Holland met 0,9 procent groeien, verwacht de Rabobank. Veel minder dan in Amsterdam (groei van 1,9 procent). Toch liggen er voor de Noordkop voldoende kansen, stelt Harry Nieuwenhuizen, directievoorzitter van Rabobank Kop van Noord-Holland. Dan is samenwerking volgens hem van groot belang.

  Innovatie

  ,,Om de groeiverwachtingen waar te maken is het goed om de handen ineen te slaan. Er liggen mogelijkheden voor overheden om ondernemers te ondersteunen en voor ondernemers om regionaal samen te werken, zoals op het gebied van innovatie. Juist op dat gebied liggen er in de Noordkop volop kansen. Ik gebruik bewust het woord regionaal en niet lokaal, omdat we naar mijn mening meer regionaal moeten leren denken en de Noordkop meer als één regio zien, die zich ook als zodanig manifesteert’’, aldus Nieuwenhuizen.
  Volgens de directeur zijn veel bedrijven al vernieuwend bezig, maar moet die innovatieve houding zich ’als een olievlek verspreiden’. ,,Om zo ook in de toekomst de economie in de Noordkop een ’boost’ te geven. Om dit te ondersteunen hebben we bij de Rabobank onder meer een fonds voor duurzaamheid en innovatie en inspiratieplatforms voor ondernemers.’’
  De economische groei zal niet in alle sectoren even duidelijk te merken zijn, denkt de Rabobank. Vooral de consumptie door particulieren zal aantrekken. Daardoor gaan sectoren als horeca, detailhandel, de bouw en zakelijke dienstverlening hard groeien. De Randstad heeft veel bedrijven in deze categorie. In regio’s waar de overheid en de zorg sterk vertegenwoordigd zijn (zoals in delen van Noord-Nederland) zijn de groeikansen minder groot.

  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Bakker zei

  Er wordt gezegd dat de economie groeit, of dat zo is moeten we maar afwachten met al dat nepnieuws. Als dat al zo is dan profiteren de werknemers al jaren niet meer van de eventuele groei, sterker nog, zo worden steeds meer vervangen door Oost Europese werknemers zodat de lonen ipv. stijgen, nu dalen. Mensen die werkloos worden en dan vooral de ouderen hebben nu de keus, werken tegen het minimum salaris of vervangen worden werknemers die wel tegen het minimum noodgedwongen moeten gaan werken. Ambtenaren daarentegen begrijpen nog steeds niet in wat voor bevoorrechte positie ze verkeren t.o.v werknemers uit de particuliere sector.

  Sam Kooy zei

  Het geloof in de dromen van Meskers, ene wethouder van Hollandskroon, moet hem evenredig groot zijn. Hij droomde in september 2016, het eerste bedrijf in de Kooyhaven te gaan verwelkomen, hij droomde van VELE honderden arbeidsplaatsen in een 40 meter hoog gebouw van Microsoft in de klei van Wieringermeer, hij droomt ervan Den Oever de gelijke te maken van Volendam, tja waar droomt hij niet van. Hij is kennelijk vergeten dat onze economie wordt bepaald in Amsterdam danwel de haven van Rotterdam. Steden centraal gelegen met perfecte internationale verbindingen. Tuurlijk, laat hem dromen. Hij is het kindse nog niet ontgroeid en de werkelijkheid nog steeds niet tegen gekomen.

  Een reactie posten