’Blèren voor komst Tesla in Noordkop? Wij niet’

Datum:
 • vrijdag 6 januari 2017
 • in
 • Categorie: , , , , ,
 • Hollands Kroon - MIDDENMEER - „Wij blèren niet zoals andere regio’s. Achter de schermen doen wij er alles aan om Tesla deze kant op te halen. Met het ministerie van economische zaken lopen hierover nauwe contacten.” Dit stelt gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland.

  Door Ed Dekker - 5-1-2017, 

  Gedeputeerde Jaap Bond kiest weg van stille diplomatie voor komst grote autofabrikant
  D
  e provincie hoopt de Amerikaanse autofabrikant Tesla te verleiden een fabriek te bouwen in de Noordkop. Volgens wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon is er in de Wieringermeer langs de A7 voldoende ruimte. Sinds vier maanden voert het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord een stevige lobby, aldus Meskers. Deze organisatie is onderdeel van de provincie.
  Meer regio’s
  De Noordkop zit niet als enige op het vinkentouw. Steeds meer regio’s in het land willen Tesla binnenhalen. Er was al interesse in Groningen, Brabant en Limburg. Vier gemeenten in noordelijk Nederland laten zich nu ook samen stevig horen: Hardenberg, Emmen, Coevorden en Hoogeveen.
  Noord-Holland kiest voor de tactiek van de stille diplomatie. Dat steekt Statenlid Jeff Leever van de Ouderenpartij. Hij heeft de provincie vragen gesteld over de vorderingen. Die zijn nog niet beantwoord.
  In een hoek
  Leever: „Veel regio’s laten blijken te strijden voor de autofabriek. De Noordkop hoor je niet. Wij moeten ons niet in een hoek laten drukken.” Leever is ook raadslid van Hollands Kroon. Hij sprak gistermiddag met Meskers. „Niks wijzer geworden.”
  De Noordkop maakt volgens Jaap Bond ’een goede kans’. „Schiphol is op een uur afstand. De Metropoolregio is via de A7 snel bereikbaar, met belangrijke voorzieningen als een universiteit en academisch ziekenhuis. In Noord-Holland hebben we grote stappen gemaakt op het gebied van smart-mobility: Amsterdam staat open voor elektrisch rijden. Voor Tesla is dat belangrijk. Het Europese hoofkantoor van Tesla staat al in Amsterdam.”
  Microsoft
  Bond: ,,Het NFIA weet heel goed wat wij bieden.” Dit ministeriële onderdeel begeleidt buitenlandse bedrijven bij vestiging in Nederland. Als goed voorbeeld van stille diplomatie wijst Meskers op de vestiging van Microsoft op bedrijventerrein Agriport A7 in de Wieringermeer.

  Noordhollands Dagblad  3 reacties :

  Sam Kooy zei

  Véél te ver van Schiphol voor een dergelijk internationaal bedrijf. Meskers: "wordt eindelijk eens een keer wakker en blijf bij de tijd ! ". Het hoofdkantoor staat al in Amsterdam !

  h.oldeboom zei

  Ik begrijp enkele zaken niet; ten eerste lopen de verkopen terug en dan ook nog een fabriek, waar dan ook, gaan bouwen? Zou die firma Tesla onder allerlei a-commerciële milieusubsidie regelingen vallen zodat ook deze gein door de belastingbetaler opgebracht wordt terwijl de gemiddelde mens deze auto's niet kan betalen?

  Bakker zei

  Theo Meskers en de rest van dit rampzalige College zullen wel gratis een Tesla aangeboden krijgen als dank voor de bewezen diensten. Zo werkt de politiek tegenwoordig.

  Een reactie posten