HVC stopt 200.000 euro in aanpak stank na 41 klachten over ’Middenmeer’

Datum:
  • woensdag 9 november 2016
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - MIDDENMEER - Afvalverwerker HVC uit Alkmaar treft voor 200.000 euro maatregelen tegen stankoverlast van de opslag- en verwerkingslocatie Middenmeer. De provincie heeft dit jaar al 41 klachten ontvangen uit de woonomgeving.

    Door Ed Dekker - 9-11-2016, 

    H
    VC is niet de enige gebruiker van het terrein aan de Koggenrandweg. NV Afvalzorg uit Assendelft slaat er tijdelijk bedrijfsafval op. Dit afvalbeheerbedrijf vindt het te duur om de stortplaats af te dekken. Volgens HVC veroorzaakt deze afvalberg juist de meeste stank.
    Misselijk
    Margreet Schermer uit Medemblik spreekt van een ’misselijk makende stank’. ,,In de zomer moet je ramen en deuren dichthouden. Al jaren is er overlast, maar de stank is de laatste maanden veel vaker. Ook in Opperdoes en Twisk wordt geklaagd. Dit kan je omwonenden niet aandoen.” Raadslid Siem Zeilemaker uit Medemblik heeft zich boos gemaakt over de kwestie.
    HVC heeft er vorige maand de biologische luchtreiniger van zijn vergistings- en composteerinstallatie vernieuwd. In een hal worden nu een rooster en afzuigkanalen vervangen. Lucht verdwijnt daardoor niet meer naar buiten. Deuren van deze hal kunnen voortaan tijdens het werk dicht blijven. Deze maatregelen zijn in december voltooid.
    30.000 ton
    Sinds acht jaar stort Afvalzorg er tijdelijk bedrijfsafval. ,,Dat ligt er tot enkele maanden”, zegt hoofd beheer Harm Ritsema. ,,De constante hoeveelheid is gemiddeld 30.000 ton.” Het is brandbaar afval dat HVC en het Amsterdamse afval- en energiebedrijf AEB even niet kwijt kunnen. HVC heeft er sinds half oktober 18.000 ton liggen. Tot eind maart, aldus Monic van Eerden van HVC.
    HVC heeft Afvalzorg verzocht de stortplaats dagelijks af te dekken. Volgens Ritsema is dat te duur. ,,Wel controleren wij strenger. Het afval mag weinig organisch materiaal bevatten. Ook verdichten wij nu het afval, schuiven het beter ineen.”
    Geurbron
    Vorig jaar kreeg de provincie zes klachten, nu al 41. ,,Dat is veel. Wij zijn bezig met een geuronderzoek”, zegt Joyce Duivenvoorde van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. ,,Probleem is het achterhalen van de exacte geurbron. Tot nu toe zijn geen overtredingen van de vergunning geconstateerd.”
    Noordhollands Dagblad




    0 reacties :

    Een reactie posten