Salaris van HVC-topman onder druk

Datum:
 • zaterdag 7 mei 2016
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Alkmaar - De druk neemt toe om het salaris van de algemeen directeur van de NV Huisvuilcentrale HVC in Alkmaar terug te brengen naar de Balkenendenorm, ook wel WNT-norm genoemd. 

  Fred Hoogendoorn

  Uit interne stukken blijkt dat de Alkmaarse wethouder Jan Nagengast in een vergadering heeft meegedeeld dat de Wet Normering Topinkomens pas bij de volgende algemeen directeur leidraad wordt. De aandeelhoudersvergadering zou vinden dat de salarisvoorwaarden van de directeur nu in stand moeten blijven.

  Er wordt wel erkend dat het inkomen van directeur Wim van Lieshout hoger is dan de nieuwe norm. Maar inmiddels worden in diverse gemeenteraden moties aangekondigd om de directeur op de WNTnorm te laten zetten. Onder meer in Heiloo en Heerhugowaard.

  _________________________________________

  Gemeenteraden kondigen moties aan

  _________________________________________


  Deze week stuurden de directie en de raad van commissarissen een verklaring naar de algemene vergadering, zijnde 46 gemeenten en zes waterschappen (samen de aandeelhouders), naar aanleiding van publicaties in deze krant over het jaarinkomen van de directeur. Zij noemen het salaris 'volgens afspraak'. In 2015 was dat salaris zoo.000 euro, terwijl de WNT-norm vorig j aarv8.000 euro was, inclusief pensioenbijdrage. De directeur kreeg bovendien aanvullende bijdragen, waaronder voor zijn pensioen, waarmee zijn jaarinkomen in 2015 uitkwam op 262.000 euro. Los daarvan wordt per jaar 67.000 euro aan hem overgemaakt voor een 'auto van de zaak'.

  NHD


  ___________________________________________________________________

  Motie over topsalaris HVC

  Richard Zut

  Schagen - De fracties van PvdA en SP in Schagen willen dat het topsalaris van HVC-directeur Wim van Lieshout aan banden wordt gelegd. Hij ontving in 2015 aan loon 262.000 euro plus 67.000 euro voor een auto van de zaak.

  In een gezamenlijke motie vragen zij de gemeenteraad op io mei in te stemmen met het indienen van een voorstel aan de aandeelhoudersvergadering over het beloningsbeleid bij de Huisvuilcentrale HVC in Alkmaar.

  „Die beloning moet in overeenstemming worden gebracht met de Wet Normering Topinkomens", aldus Hans Heddes (PvdA) en Jan. Pjotr Komen (SP). Zij volgen daarmee de lijn van de PvdA in Den Helder en de oppositiepartijen daar. Genoemde wet geldt voor bestuurders van publieke instellingen en semi-publieke organisaties. In 2015 was de norm voor het salaris van Van Lieshout 178.000 euro, inclusief vakantie- en eindejaarsuitkering, pensioenbijdrage plus onkosten.


  De HVC-directeur ontving liefst 329.000 euro en dat is vér boven de zogeheten Balkenendenorm, het salaris van een minister-president. Volgens de indieners van de motie is er geen rechtvaardiging voor zo'n hoge beloning.


  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten