’Onjuiste gegevens in rapport windmolens’

Datum:
 • maandag 1 februari 2016
 • in
 • Categorie: ,


 • NOORDWIJK - De kustgemeenten Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Zandvoort laken het rapport waarin de regionale effecten van windparken op zee op een rijtje zijn gezet.

  Door Peter van der Hulst - 31-1-2016, 13:23  Leids Dagblad

  Kustgemeenten laken studie naar regionale effecten
  V
  olgens het uitgelekte rapport zouden de nadelige gevolgen voor het toerisme lang niet zo erg zijn als de verontwaardigde badplaatsen willen doen geloven. Maar de gegevens die als uitgangspunt dienen voor het rapport zouden van geen kant kloppen.
  Pieter Jan Barnhoorn, voorzitter Stuurgroep Maritieme Windmolenparken, meent dat onderzoeksbureau Decisio in haar rapport van verkeerde getallen uitgaat. ,,Nog steeds wordt gesproken van dertig windmolens van drie Megawatt, terwijl er zevenhonderd voor de kust van Zuid-Holland staan gepland. Ze komen ook nog eens dichter bij de kust en het worden molens van acht Megawatt. Dan praat je over een heel andere beleving.’’
  De effecten op het toerisme zijn volgens Barnhoorn dus heel anders dan de gelekte conclusies uit het rapport.

  Verkeerd

  De bezwaren tegen de uitgangspunten van het onderzoek, dat in opdracht van het ministerie wordt uitgevoerd, zijn al in oktober meegedeeld. ,,De opmerkingen die wij destijds hebben gemaakt, zouden worden meegenomen. Vorige week hebben wij het concept-eindrapport ontvangen en daarin wordt nog steeds van absoluut verkeerde getallen uitgegaan. De nadelige effecten voor het toerisme zijn veel groter’’, aldus Barnhoorn, naast voorzitter van de stuurgroep ook wethouder in Noordwijk.
  De foute aannames leiden er volgens Barnhoorn ook toe dat de cijfers over werkgelegenheid als gevolg van de bouw van windmolens te rooskleurig worden voorgesteld. Hij meent dat in de discussie de banen worden vergeten die verloren gaan doordat toeristen wegblijven.

  Nieuw plan

  Begin februari spreken de kustgemeenten met minister Henk Kamp van economische zaken over de windmolens op zee. Voor dat overleg willen ze eerst aanpassing van het rapport hebben.
  ____________________________________________________

  Nieuw voorstel Kamp voor windmolenparken

  Minister Henk Kamp (Economische Zaken) komt begin februari met een nieuw voorstel om toch nog snel grote windmolenparken op zee te kunnen realiseren. Hij komt met een nieuw plan omdat de Senaat eind december zijn eerdere voorstel afwees.
  Lees verder...
  Kamp kondigde onlangs aan met een nieuw plan voor de windmolens te komen, nadat de Wet Stroom door de Eerste Kamer was afgewezen. Om vertraging bij de bouw te voorkomen, komt er nu een apart voorstel.
  ______________________________________________________
  De kustgemeenten zullen opnieuw pleiten voor IJmuiden Ver, een locatie ver op zee en uit zicht. Die variant is goedkoper dan wordt verondersteld. De 1,2 miljard aan meerkosten zouden niet kloppen. Uit nieuwe berekeningen van Energieonderzoek Centrum Nederland zou dat bedrag volgens Barnhoorn op 900 miljoen euro komen.
  Leids Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten