'Opgelegde dorpsraad' doodgeboren kindje

Datum:
 • zaterdag 30 januari 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - De Dorpsraad Barsingerhorn ging in 2014 al ter ziele. Komende maand trekt de raad van Nieuwe Niedorp zelf de stekker eruit. Die van Oude Niedorp gaat slapend verder, hopend dat de wekker afgaat als er nood is in het dorp.
  Harry de Jong  Het dorpsbelang behartigen richting het gemeentebestuur lijkt een taaie klus. Elk dorp een dorpsraad, die kan fungeren als de ogen en oren voor de gemeente in een dorp. Dat was het ideaalbeeld van de oude gemeente Niedorp, vlak voordat deze opging in Hollands Kroon. In de grote fusiegemeente zou de afstand tussen burger en gemeente groter worden. De dorpsraad kon de kloof dichten. Dus drong het college van het oude Niedorp erop aan dat elk dorp een dorpsraad kreeg, voor zover deze er nog niet was. Ze hielp zelfs een handje in de vorm van websiteruimte en wat financiƫle steun.

  Enkele jaren later valt de ene na de andere dorpsraad om. In Barsingerhorn vroeg de dorpsraad zich na wat Hoekse en Kabeljauwse twisten af of ze wel voldoende mandaat had om namens het dorp op te treden. De raad was tenslotte niet democratisch gekozen. Uiteindelijk was het beter te stoppen, vond ze. '

  Slapend

   Oude Niedorp is, op de leegstaande school na, redelijk op orde. Dus valt er niet zoveel meer te verhapstukken voor de dorpsraad. Die gaat slapend verder. Nieuwe Niedorp houdt het voor gezien, omdat de raad daar zich niet serieus voelt genomen door de gemeente. Hollands Kroon biedt niet langer ondersteuning (subsidie) en de dorpsraad moet betalen als deze vragen wil stellen over ter inzage liggende vergunningen. Als het zo moet, dan hoeft het niet, vinden ze het in het dorp van Voorsloot en bruggetjes. Als je als gemeente een orgaan wilt hebben dat als 'ogen en oren' voor je kan functioneren, moet je dat natuurlijk niet zelf doof en blind maken...

  De van gemeentewege 'opgelegde' dorpsraden lijken doodgeboren kindjes. De dorpsraden die organisch zijn gegroeid draaien wel goed, al zijn het vooral belangenverenigingen. Daar is niks mis mee, zolang college en gemeenteraad de plaatselijke belangen maar afwegen tegen het algemeen belang.

  NHD  1 reacties :

  Anoniem zei

  De dorpsraden zullen eerdaags geconfronteerd worden met de problemen van de geluksmigranten die in de watten gelegd zullen worden. Afwachten of de bevolking dan nog zo meegaand is als de gelukzoekers de Nieuwe woningen gaan betrekken terwijl autochtonen al vele jaren wachten op fatsoenlijke woonruimte.
  Gratis dit, gratis dat, kortom alles gratis voor de getraumatiseerde zielenpieten die om niet tegen de lamp te lopen hun paspoort maar weggegooid hebben. Misdaad loont, zeker als je licht getint bent.

  Een reactie posten