'Maak haast met windmolenvelden IJmuiden Ver'

Datum:
 • dinsdag 22 december 2015
 • in
 • Categorie: ,
 • ZANDVOORT/BERGEN/NOORDWIJK - De kustgemeenten Zandvoort, Bergen, Noordwijk, Katwijk en Wassenaar sporen minister Henk Kamp aan haast te maken met de bouw van windturbineparken op de Noordzee. Alleen, niet pal bij hen voor de deur, is de boodschap.

  Door Richard Stekelenburg - 22-12-2015, 11:0

  In een brief aan de minister onderstrepen de gezamenlijke kustgemeenten de uitkomsten van de recente klimaattop in Parijs: snelle omschakeling naar schonere vormen van energie is belangrijk. ,,Doe dat dan ook'', schrijven zij in hun verklaring.
  Over de plek waarop dat moet gebeuren verschillen de gemeenten echter tot nu toe danig met de minister.
  Genoemde kustgemeentes maken ernstig bezwaar tegen windmolens pal voor het eigen strand, vanwege de gevolgen voor het zicht op de horizon en daarmee de aantrekkelijkheid van de badplaatsen voor toeristen.
  Locatie IJmuiden Ver, gelegen op veertig mijl uit de kust, is wat hen betreft dé plek om windturbines te plaatsen. De badplaatsen wijzen erop dat de verwachte capaciteit daar drie keer zo groot is als de beoogde windparken voor hun kust.
  De Zandvoortse wethouder Gerard Kuipers zegt namens de gemeenten niet te begrijpen waar de minister nog op wacht. ,,Het is onder deze omstandigheden ronduit bizar dat we elkaar in de weg zitten met kleine veldjes vlak voor de kust. Gerommel in de marge waarvoor nog allerlei aanvullende procedures nodig zijn en waarmee je ook nog eens de aanblik en het uitzicht van onze kust verpest.''
  In antwoord hierop zijn de wethouders uitgenodigd voor een gesprek met de minister op 4 februari.

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten