De vulgaire agitprop van de zogenaamd 'neutrale' NPO

Datum:
 • woensdag 4 november 2015
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Begeleid door het motto 'NPO 2 vertelt het hele verhaal' krijgt de kijker te horen dat het helemaal misgaat met het klimaat. Het is met belastinggeld gefinancierde actiejournalistiek.

   door Arendo Joustra 
  Het begrip 'agitprop' komt uit het Russisch en is een samentrekking van de begrippen 'agitatie' en 'propaganda'. De Russische communisten gebruikten agitprop honderd jaar geleden om de Russische bevolking te injecteren met de communistische ideologie. Waarbij de agitatie was bedoeld om mensen emotioneel over de streep te trekken en de propaganda de geest moest hersenspoelen.
  De publieke omroep (NPO) is met iets dergelijks bezig. Hij wil de kijker ervan doordringen dat het helemaal misgaat met het klimaat. Zo was maandag op NPO 2 een verslag te zien van een mars naar Parijs van 'bekende Nederlanders'. Blijkbaar om de regeringsleiders die daar vanaf 30 november bijeenkomen voor een klimaattop tot drastische maatregelen (extra uitgaven) aan te zetten. De NPO doet dat als slaaf van actiegroep Urgenda.

  Actiejournalistiek

  Het motto van de zender is: 'NPO 2 vertelt het hele verhaal'. Maar daarvan was maandag geen sprake. Vanuit het groen kwam opeens een snelweg met vrachtwagens in beeld. Die moesten volgens een geïnterviewde elektrisch gaan rijden om het klimaat te redden.

  De rechter als politiek (klimaat)activist: een gevaar voor de democratie  Lees verder >
  Als de NPO inderdaad het hele verhaal vertelt, had hij ook moeten melden dat elektriciteit niet per definitie schoon of CO2-vrij is, dat de aarde al twintig jaar niet opwarmt, dat onduidelijk is welk deel van opwarming door de mens komt en dat het klimaat geen schakelaar heeft die je lager kunt zetten.
  De Telegraaf wordt vaak actiejournalistiek verweten. Maar de krant komt daarvoor uit en betaalt die zelf. De vulgaire agitprop van de zogenaamd 'neutrale' NPO wordt betaald met belastinggeld.

  Elsevier

  2 reacties :

  P.v.d.Munnik zei

  Het bedrog wordt met de dag groter evenals onze verplichte financiële bijdrage aan dat bedrog.

  Anoniem zei

  Framing: gemanipuleerde nieuwsfeiten presenteren(NOS, RTL, enz.)

  Het lezen meer dan waard voor mensen die er geen flauw benul van hebben hoe we belazerd worden door de zogenaamde onafhankelijke Nieuwsmedia.

  http://curiales.nl/2015/11/03/framing-media/

  Een reactie posten