Remkes begint wild om zich heen te slaan

Datum:
 • donderdag 8 oktober 2015
 • in
 • Categorie: , ,
 • Haarlem - Johan Remkes is Commissaris van de Koning in Noord-Holland. dat betekent dat hij de Provinciale Staten van die provincie voorzit, en nog een trits kleinere activiteiten uitvoert. En daar vorstelijk voor wordt betaald, maar dat is een detail.

  remkes3

  0
  Bloemendaal
  Zo is daar allereerst de snoezige paupergemeente Bloemendaal, waar het bestuurlijk maar niet vlotten wil. Er is een lange geschiedenis aan verbonden, waarvan wij hopen dat iemand die ooit nog eens in die zinnen kan samenvatten. Tot die tijd: laat maar. De oplossing die Remkes vandaag de wereld in gooide was: als jullie niet oppassen laten we jullie fuseren met een andere gemeente.

  Dat is op zijn minst een vrij bizarre aanpak. Zou die nieuwe, grotere fusiegemeente het probleem dan met een pennenstreek kunnen oplossen, zonder zich eerst uitgebreid te moeten verdiepen in de voorgeschiedenis? Waarom wordt er dan niet iemand gehuurd die dat ook kan? Of functioneert dat alleen in een grotere gemeente? Allemaal larie, dat spreekt. Dit is een dreigement van een regent aan regentjes. En om die reden bijzonder onfris, omdat het een mentaliteit etaleert die er niet zou mogen zijn.

  Bussum

  Waar ze zich ook niet zo gelukkig voelen met CdK Johan Remkes is in Bussum. Hier is het de gemeenteraad die met Remkes persoonlijk problemen heeft. Zozeer zelfs, dat er een klacht bij de Accountantskamer, een landelijk tuchtcollege voor accountants, tegen hem is ingediend. Waarom daar? Dat zit zo. Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum, na de VVD de tweede partij, is kritisch over die gang van zaken:
  Burgemeester Heijman kwam onder vuur te liggen, vooral omdat hij maar niet duidelijk kon maken waar hij woonde, terwijl hij wel onkostenvergoedingen ontving. Op verzoek van de burgemeester zelf liet Remkes uiteindelijk onderzoek naar de zaak doen. In opdracht van Remkes wordt nu een onderzoek gedaan om aan te tonen dat het allemaal wel meeviel met die onterechte vergoedingen. Terwijl Remkes zelf een hoofdrol speelde in het proces. Hij zet hiermee de deur open naar onbehoorlijk bestuur en minder integriteit in het openbaar bestuur. (..) Bovendien werden Heijmans vergoedingen goedgekeurd door de provincie, terwijl ze al waren afgekeurd door Bussumse ambtenaren en de gemeenteraad wist van niks. Remkes wilde niet ingaan op onze verzoeken tot een gesprek en negeerde uiteindelijk dus ook onze wens voor een onafhankelijk onderzoek.”
  De aantijgingen uit Bussum maken geen indruk op Remkes.
  “Ze zijn daar permanent boos. Het onderzoek is gedaan op verzoek van de gemeente zelf. Als commissaris heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen. Dan moet je achteraf niet gaan zeuren.”
  Duidelijk.

  Maar bovenstaande leidt via een omweg weer naar een ietwat opmerkelijke uitspraak van Remkes op RTVNH:

  Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes (VVD) wil af van gemeenteraden die lastig zijn en bestuurlijk in gebreke blijven. In een speech zei hij volgens RTV Noord-Holland dat er een regeringscommissaris moet kunnen worden ingesteld, die een democratisch gekozen gemeenteraad tussentijds kan ontbinden en nieuwe verkiezingen kan uitschrijven.

  Nu kan alleen de regering een regeringscommissaris instellen. De laatste keer dat dat gebeurde was vlak na de oorlog, in Groningen. Wat je je doet afvragen of Remkes er ooit overheen gekomen is dat hij geen minister van Binnenlandse Zaken meer is.

  Een andere vraag die je je moet afvragen, of Johan Remkes wel de juiste persoon op die plek is. Want ook op Den Helder krijgt het provinciebestuur maar geen vat. Dat men op Amsterdam nog nooit vat gekregen heeft laten we voor het gemak dan nog even buiten beschouwing.

  Het idee om gemeenteraden te ontbinden voor nieuwe verkiezingen is echter minder idioot dan het binnen de huidige regels zou zijn. Maar dat vereist een heel andere manier van openbaar bestuur en verkiezen van de gemeenteraden. Wat trouwens geen slecht idee is, aangezien het Nederlandse stelsel Europees gezien zowel volstrekt archaïsch als behoorlijk ondemocratisch is. Wat ook geldt voor de provincies trouwens.

  DE WERELD NU

  0 reacties :

  Een reactie posten