Geding onafhankelijkheid redactie

Datum:
 • woensdag 30 september 2015
 • in
 • Categorie:
 • Alkmaar -  Het zal op maandag 12 oktober vermoedelijk heel erg druk worden op de perstribune van de Alkmaarse rechtbank, waar de redactieraad en directie van deze krant tegenover elkaar staan in een kort geding. Inzet van het geschil is de redactionele onafhankelijkheid van de krant.


  Die is volgens de jour- nalisten in het geding, omdat de directie de hoofdredactionele structuur wil veranderen. Volgens de redactieraad is het besluit van de uitgever in strijd met de beginselen van het redactiestatuut.

  De redactieraad vertegenwoordigt de journalisten van Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander. Deze dagbladen worden uitgegeven door Holland Media Combinatie, onderdeel van de Telegraaf Media Groep

  Organisatorisch vormt de redactie nu een eenheid, onder leiding van één hoofdredacteur. De directie is van plan bij elke dagbladtitel een eigen hoofdredacteur aan te stellen, naar eigen zeggen om lokaal slagvaardiger te worden. De journalisten menen dat de directie daarmee haar grip op het redactionele beleid probeert te vergroten, waardoor de redactionele onafhankelijkheid gevaar loopt. Een andere hoofdredactionele structuur wordt óók afgewezen, omdat een adviseur van de directie heeft vastgesteld dat de redactie zeer efficiënt is georganiseerd.

  De juridische stap van journalisten tegen haar directie is uniek in de historie van de dagbladcombinatie.


  NHD

  0 reacties :

  Een reactie posten