Hoe gaat het met E.ON?

Datum:
 • vrijdag 5 december 2014
 • in
 • Categorie: , ,
 • ‘Kwaliteitsmedia’ interpreteren opsplitsing E.ON geheel verkeerd. 

  CTIESAUTEUR Hans Labohm DATUM 4 december 2014


  Een gastbijdrage van Fred Udo.

  Onze kwaliteitsmedia zien in de splitsing van E.ON een bewijs, dat duurzame energie nu doorbreekt. NRC HB schrijft bijvoorbeeld: ‘Energiereus E.ON schakelt volledig over op duurzame energie.’
  Dit is een naïeve gedachte van onze kwaliteitsjournalisten. Op Climategate.nl staan lezenswaardige commentaren over deze strategie. Hier geef ik via cijfermateriaal nog wat meer inzicht in de drijfveren achter deze PR–actie.
  E.ON is een energieconcern dat over een totaal aan opwekkingsvermogen beschikt van 61 Gigawatt (GW), waarvan 42 GW buiten Duitsland staat. Het totaal aan windvermogen is 4,2 GW in het buitenland en 0,2 GW in Duitsland.
  Het vermogensaandeel wind is 4,4 GW / 61 GW = 7%. Het aandeel wind in de verkochte stroom is 4%. Windstroom is dus een heel klein deel van de concernactiviteiten.
  Vergeleken met 2012 zijn vrijwel alle kengetallen zoals de omzet met ongeveer 5% teruggelopen, de bruto verdiensten (EBITDA) zelfs met 14%.
  De beurskoers en het dividend van het bedrijf gaan dramatisch naar beneden:
                                             2009     2010    2011    2012    2013
  ‘Jahresendkurs’ (in €)                   29,2            22,9       16,7       14,1       13,4
  ‘Dividende je Aktie’ (in €)                 1,5            1,5         1,0         1,1         0,6
  Het bedrijf verkeert duidelijk in zwaar weer.
  Dat is natuurlijk een direct gevolg van de Energiewende, maar een recente opiniepeiling (BDEW Umfrage, feb. 2014) laat zien, dat 89% van de Duitse ondervraagden achter de doelstellingen van de Energiewende staat. Men heeft kritiek op de uitvoering, niet op de doelstellingen.
  Wat doe je als energieleverancier, als je klanten niet willen dat je op de oude manier tegen een redelijke prijs betrouwbare stroom levert, maar de bedrijfsvoering eist dat dit wel gebeurt?
  De leiding van E.ON heeft de oplossing gevonden in het splitsen van het bedrijf. De 33 miljoen klanten, de windmolens en het stroomnetwerk blijven onder de naam van E.ON.  De serieuze stroomopwekking, de stroomhandel en het gasbedrijf gaan op in een nieuwe onderneming. De energiereus E.ON gaat net als Tennet verder als netwerkoperator.
  De koppen in het persbericht over de splitsing van E.ON spreken voor zich:
  Voor de klanten: E.ON: customer–oriented, sustainable, innovative.
  Voor de industrie en de aandeelhouders: New impetus for the conventional energy world.
  Het belangrijke nieuws staat in de kleine lettertjes:
  All of the current Group’s bonds will remain at E.ON, giving the Group’s lenders a proven, strong, growth–oriented counterparty.
  De schuldeisers worden dus het windmolenpark ingestuurd. De bankschulden bedragen zo’n 32 miljard euro.
  Het hart van de stroomboeren ligt elders, getuige de woorden die de geboorte van een nieuw bedrijf zonder naam aankondigen:
  The New Company will be set up with a strong net financial position, ensuring that it can obtain a solid investment–grade rating. Existing provisions for the dismantling and disposal of nuclear and conventional assets will be fully covered in New Company’s balance sheet. Because it will not have any of the Group’s existing capital–market liabilities and thanks to its solid financing, the publicly listed New Company will be financially robust.
  Het nieuwe anonieme bedrijf met een productiecapaciteit van 58 GW heeft geen schulden en daarboven nog een claim van tientallen miljarden op de bondsregering voor het stilleggen van de kerncentrales, getuige een bericht uit het Handelsblatt van 3 december 2014:
  … haben E.ON und RWE Verfassungsbeschwerde gegen die verfügte dauerhafte Stilllegung der Anlagen nach Ende des Moratoriums eingelegt – hier geht es wohl um Schadenersatz in zweistelliger Milliardenhöhe.
  De klanten, het stroomnet en de windmolens blijven samen met de 32 miljard schuld van het bedrijf onder de oude vertrouwde naam E.ON, die stroom verkoopt aan kleinverbruikers tegen 30 cent per kWh. Het nieuwe bedrijf zonder naam gaat stroom leveren op de stroommarkt voor 4,5 cent per kWh. Op deze manier doet het nieuwe bedrijf datgene waarin E.ON in het verleden goed in was.
  Theo Wolters geeft in een commentaar bij het artikel op Climategate.nl een aantal bespiegelingen over de oplossing die is gekozen door E.ON.
  Eén ding is duidelijk: onze kranten hebben er niets van begrepen en hun lezers weer eens op het verkeerde been gezet.
  Aldus Fred Udo.
  Laatste nieuws.
  Op het NRC-klimaatblog van Paul Luttikhuis is de volgende ronde van de dialoog tussen Jan Paul van Soest en ondergetekende weer begonnen. Zie hier. Deze dialoog is een initiatief van Gerbrand Komen, voormalig hoogleraar klimaatdynamica aan de universiteit van Utrecht en voormalig directeur wetenschappelijk onderzoek bij het KNMI.
  2 reacties :

  Anoniem zei

  In de media praat iedereen iedereen na, degelijk onderzoek is er niet meer bij, zeker niet als het om het klimaat gaat. Ze schrijven maar wat als het maar zo onheilspellend mogelijk is, hiermee de PvdA, D'66 en de Groen Links gekkies in de kaart spelend.
  De hele EU is zo langzamerhand krankzinnig geworden, op het gebied van de misleidende klimaatberichten, maar ook op het gebied van de open grenzen en de daarmee gepaard gaande mislukte integratie. Dat blijkt ook uit de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens die verordonneert dat Somalische piraten een schadevergoeding krijgen van €9000,00 omdat het 2 dagen heeft geduurd voor ze voorgeleid werden.
  Een club van totale krankzinnigen die de rechtspraak tot een lachertje heeft getransformeerd, maar het ergste is dat door die open grenzen de verzorgingsstaat in heel de EU om zeep geholpen wordt, of is er nog 1 verstandig iemand die denkt dat het geld wat met de import van kansarmen gemoeid is aan de bomen groeit?

  Anoniem zei

  We gaan eerdaags helemaal over op duurzame energie, zoals wind en zonne energie, een fractie biogas en getijdenstroom, nog niet genoeg om 5% van de huishoudens van stroom te voorzien.
  Het nadeel is dan wel dat we alleen ons kacheltje kunnen laten branden(als het meezit op gas?) als het waait of als het zonnetje schijnt.(cv pomp). Tv kijken als het niet waait of de zon schijnt is er dan ook niet meer bij, koken doen we op houtvuur, de (bio)industrie is uitgeschakeld, geen treinen meer, geen bussen, geen (elektrische) auto's, geen vliegtuigen, kortom we moeten terug naar de Middeleeuwen als het aan de milieuactivisten ligt. Een geweldig vooruitzicht met een afkoelende aarde in het verschiet.
  In Belgie gaat de stroom eerdaags op rantsoen omdat er 2 kerncentrales plat liggen en het grote aantal windmolens en de overige centrales(kolengestookt) kunnen het lang niet aan. De kerncentrales zijn uitgeschakeld, de een voor regulier onderhoud en de ander door sabotage. Zo simpel is het dus om miljoenen mensen in de problemen te brengen door een kerncentrale te saboteren. Horen we er nog wat van? Nee natuurlijk niet, dat gaat in de doofpot, want groene extremist.

  Een reactie posten