Briefje van Jan – aan Henri Bontenbal

Datum:
 • woensdag 16 augustus 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Ik hoef de mensen niet te laten zien dat al je mooie praatjes over ‘fatsoen’ en ‘waarden en normen’ louter marketingprietpraat zijn.
  Jan Dijkgraaf 16-8-2023  Briefje van Jan – aan Henri Bontenbal
  Beste Henri,

  Ik heb ChatGPT gevraagd om een stukje over jou te schrijven in de stijl van Algemeen Dagblad-columnist Özcan Akyol.

  Steekwoorden: 400 woorden, krakkemikkige stijl, normen, waarden, CDA, vrije val, sensibiliseren, Pieter Omtzigt, tweets verwijderen, tieten Sophie Hermans.

  Daar kwam dit uit:

  “Laten we het eens hebben over de nieuwste held in politiek Wonderland: Henri Bontekoe. De man die normen en waarden predikt als een moderne heilige, maar op social media rondzwaait als een puber op zoek naar zijn eerste virtuele gevecht. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft er nu echt behoefte aan consistentie en fatsoen in de politiek?

  Bontekoe, de kersverse lijsttrekker van het CDA, bewandelt een ongebaand pad in de wereld van normen en waarden. Hij draagt deze waarden met trots als een vaandel, om ze vervolgens met genoegen te gebruiken als virtuele wapens tegen iedereen die het waagt om zijn heilige overtuigingen in twijfel te trekken. Een ware meester in de kunst van zelfrechtvaardiging.

  Maar laten we niet vergeten waar het CDA vandaan komt. Een partij die ooit een stevige positie had, maar door voorgangers als Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge al tot een politiek lachertje is gemaakt. En nu, met Bontekoe aan het roer, lijkt het erop dat het CDA eindelijk zijn ultieme transformatie heeft ondergaan: van politieke partij tot splintergroepering. Wie had dat gedacht?

  En wat dacht Bontekoe toen hij die tweet uit 2018 verstuurde, waarin hij een sprankelend stukje seksisme naar VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans slingerde? Misschien was het een kunstproject, een avant-garde uiting van politieke ironie? Of misschien had hij gewoon een beetje aandacht nodig op een saaie zomerdag. Maar ach, waarom die tweet verwijderen? Het is tenslotte een glanzend voorbeeld van de normen en waarden die Bontekoe zo hoog acht.

  Laten we als kers op de taart ook niet vergeten die hilarische grappen over het ‘sensibiliseren’ van de toen zieke Pieter Omtzigt, samen met zijn vriend Derk Boswijk. Want wat is er leuker dan het maken van grappen over de gezondheid van een collega? Dat is precies het soort humor dat de politieke arena nodig heeft.

  Dus beste Bontekoe, ga vooral door met je meesterlijke balans tussen normen en waarden aanprijzen en tegelijkertijd iedereen aanvallen die niet in je straatje past. Je bent als een wandelende paradox, een politiek fenomeen dat zelfs de grootste cynicus nog zou kunnen verbazen. Wie heeft er tenslotte behoefte aan geloofwaardigheid en consistentie in de politiek? We hebben jou, de hoeder van normen, waarden en beledigingen.”

  Reuze handig, dat Chat GPT!

  (En voor mensen in mijn vak interessant om te zien hoe goed de stijl van die Eus wordt gekopieerd door een machine)

  Vraag je je nu af of ik soms te lui was om zelf een ‘Briefje van Jan’ aan je te schrijven waarin ik amateurs afzeik die vergeten om al hun neerbuigende, beledigende en polariserende tweets te (laten) verwijderen vóór de schijnwerpers vol op hen gericht zijn?

  Klopt!

  Ik hoef de mensen niet te laten zien dat al je mooie praatjes over ‘fatsoen’ en ‘waarden en normen’ louter marketingprietpraat zijn.

  Dat kun jaai zelf veel beter.

  Groet,

  JanD  0 reacties :

  Een reactie posten