Briefje van Jan – aan Diederik Samsom

Datum:
 • zaterdag 26 augustus 2023
 • in
 • Categorie:
 •  De multinationals gaan jou na je huidige ‘missie’ rijkelijk belonen  Jan Dijkgraaf 26-8-2023


  Briefje van Jan – aan Diederik Samsom  Beste Diederik,

  Weet je dat ik mijn eerste ‘Briefje van Jan’ ooit aan jou schreef?

  Het was op 1 oktober 2014 en ging als volgt:

  Beste Diederik,

  Vijftig procent van de mensen die in 2012 op de PvdA stemden hebben daar spijt van. Ze gaan de volgende keer naar D66, de SP of de PVV. Het zijn, beste Diederik, 1.170.375 Nederlanders. Eén miljoen, honderdzeventigduizend en driehonderdvijfenzeventig Nederlanders.

  Je hebt sinds 16 september 2012 ruim twee jaar de tijd gehad om je ‘eerlijke verhaal’ te vertellen. Nou, dat is gelukt. Er zijn 1.170.375 kiezers weggelopen. Goedwillende mensen die in je gladde praatjes trapten en die geloofden dat de glimlach op het smoelwerk van die systeemgelijkhebbert echt was. Je hebt sinds 16 september 2012 twee verkiezingen verloren – en op 18 maart 2015 lijd je bij die voor de Provinciale Staten de volgende.

  Als je geen masochist was, Diederik, zou je dan wel opstappen?

  Groet,

  JanD

  De PvdA werd op 18 maart 2015 bij de verkiezingen de zesde partij, met bijna 10,1 procent van de stemmen.

  Het duurde nog tot 9 december 2016 voor je, na een lijsttrekkersdebat waarin Lodewijk Asscher je als een ordinaire straatvechter sloopte, je partijleiderschap opgaf.

  Maar we waren niet van je verlost.

  Je werd nog veel gevaarlijker, toen Europees Commissaris Frans Timmermans je per 1 november 2019 aanstelde als zijn kabinetschef.

  Daardoor kreeg je (als veel grotere kenner van de materie dan Timmermans zelf) de hoofdrol in het aan alle EU-burgers opleggen van een overambitieus klimaat- en milieubeleid.

  Timmermans en jij waren daarmee de held van de klimaatkerk én van de klimaatindustrie.

  En als we als burger nou één ding sinds eeuwen weten, is het dit: zodra de kerk en de handel elkaar vinden, zijn wij de lul.

  Gezien het feit dat jij leider bent geweest van een (ooit) grote politieke partij in de Nederlandse politiek, gezien het feit dat jij het brein was achter alles wat Timmermans aan woorden, plannen en wetten presenteerde en gezien jouw vriendschappelijke relatie met premier Mark Rutte, was het niet vreemd dat jij je vinger opstak toen Frans Timmermans op kosten van de belastingbetaler in dienst trad als lijsttrekker van GroenLinks/PvdA en er in Brussel een vacature ontstond.

  De vier andere veel genoemde Nederlandse kandidaten hadden namelijk nog een klus te klaren.

  Sigrid Kaag haar begroting.

  Kajsa Ollongren en Wopke Hoekstra hun oorlog.

  Hans Vijlbrief ‘zijn’ Groningers.

  Zaken die zó belangrijk zijn, dat je ze niet in de demissionaire fase van een kabinet dat na de verkiezingen van 22 november 2023 hoe dan ook volledig van samenstelling gaat veranderen, even op het bordje schuift van nieuwe opdewinkelpassers.

  Toch?

  Mis!

  Mark Rutte wilde Sigrid Kaag even terugpakken voor het beruchte telefoontje van Jan Paternotte aan Geert Wilders en droeg schaamteloos Wopke Hoekstra voor.

  De man die diep in zijn hart helemaal niks met klimaat en milieu heeft.

  De man die het CDA (samen met Hugo de Jonge) te gronde richtte en die partij nu desolaat achterlaat in handen van een als christen vermomde D66’er.

  De man die door het naaien van Pieter Omtzigt mogelijk het einde van het partijkartel met de bijbehorende baantjescaroussel heeft veroorzaakt.

  De man wiens nietszeggende consultantsproza het ene oor in het en andere oor uit gaat.

  Wopke Hoekstra, de Lange Leegte.

  Ik kan me helemaal indenken hoe jij gereageerd moet hebben toen jou het nieuws bereikte van Mark Ruttes rattenstreek.

  Stampvoetend.

  Scheldend.

  Spullen smijtend.

  Balen voor jou natuurlijk, want die pot met goud was wel heel dichtbij.

  Maar voor dat belachelijke klimaat- en milieubeleid dat jij voor Timmermans bedacht heeft dit allemaal geen gevolgen.

  Wopke pakt jouw mapje, leert jouw cijfers en hel en verdoemenis-retoriek uit zijn hoofd en trekt sans gene de wereld in om een jaartje de Europese klimaatpaus uit te hangen, tot Sigrid Kaag hem in de volgende Europese Commissie opvolgt.

  Leuk klusje tussendoor voor de Wop.

  Staat toch lekker op zijn CV.

  En jouw CV dan?

  Geen zorgen!

  De multinationals gaan jou na je huidige ‘missie’ rijkelijk belonen voor hoe je de weg hebt bereid voor de komst van meer, meer, meer wind- en zonne-industrie in de natuur.

  Kun je je volgende huizen gewoon cash aftikken.

  Om met Frans Timmermans te spreken: daar hoef je dan geen huur voor te betalen 😉

  Groet,

  JanD

  0 reacties :

  Een reactie posten