Briefje van Jan – aan prinses Beatrix

Datum:
 • zondag 30 juli 2023
 • in
 • Categorie:
 •  U wilde alleen maar na de renovatie lekker varen met De Groene Draeck.


  Jan Dijkgraaf 30-7-2023  Briefje van Jan – aan prinses Beatrix


  Koninklijke Hoogheid,

  Je hoort steeds vaker mensen van mijn leeftijd zeggen: “Ik mis mijn ouders nog elke dag, maar ik ben blij dat ze dit niet meer mee hoeven maken.”

  Dan doelen ze bijvoorbeeld op eenzame opsluiting in een kamertje in verzorgingstehuis van zieken die waren besmet door hulpverleners die van het kabinet geen mondkapje mochten dragen tijdens de coronatijd (met de groeten van Hugo de Jonge).

  Of op het (bij wet verboden) uit elkaar trekken van echtparen na een huwelijk van meer dan vijftig jaar als één van de twee partners naar een verzorgingstehuis moet.

  Of op ouderen met alleen een AOW’tje en een klein pensioentje die afgelopen winter maar in bed gingen liggen om zich op te warmen, omdat ze de gasrekening in hun slecht geïsoleerde huurwoning niet konden betalen.

  Of op bejaarden die urenlang in hun eigen ontlasting liggen omdat er geen of te weinig zorg is.

  Nu hoeft u, met die mede dankzij de slavernij verdiende familiemiljarden op de bank, niet bang te zijn dat u ook in zo’n situatie komt.

  Maar u heeft het ook niet makkelijk.

  Gisteren weer met dat rapalje van RTL Nieuws.

  Dat brengt zomaar naar buiten dat vorig jaar bij de restauratie van De Groene Draeck, de Lemsteraak die u op uw achttiende verjaardag cadeau kreeg van de Nederlandse belastingbetaler en die sindsdien wordt onderhouden op kosten van de Nederlandse belastingbetaler, gebruik is gemaakt van teakhout uit Myanmar.

  En dat is volgens die plebejers van RTL een grof schandaal.

  Want Myanmar is een militaire dictatuur, die mede gefinancierd wordt uit de opbrengst van teakhout. Zo’n land waar ze mensen die strijden voor de democratie de doodstraf geven. Daarom is het onder meer verboden om teakhout uit dat land te importeren.

  En nu heeft het bedrijf dat uw Lemsteraak renoveerde (Dirk Blom Lemsteraken in Hindeloopen) volgens de deskundigen die RTL inschakelde dus toch hout uit dat land gebruikt.

  Dirk Blom Lemsteraken is ook het bedrijf dat in 2016 (tevergeefs) probeerde het reguliere onderhoud van uw Lemsteraak over te nemen van de Koninklijke Marine en toen in een ‘Consultancy opdracht’ schreef (op pagina 38): “Teakhout is een product dat steeds lastiger te verkrijgen is, waardoor de prijzen niet stabiel zijn”.

  Kortom: een bedrijf dat heel goed de weg kent op de wereldmarkt van teakhout en dat prima op de hoogte was van de toen al negen jaar geldende sancties tegen Myanmar.

  Een bedrijf dat ook heel goed kan herkennen of het teakhout dat het geleverd krijgt afkomstig is uit Myanmar of een niet besmet land.

  Ach, u kent het bedrijf. U was er tijdens de renovatie nog op bezoek.

  Het grappige is: bij de grootschalige renovatie van De Groene Draeck zijn voor het eerst níet alle kosten door de Nederlandse belastingbetaler betaald.

  Er is vlak voor de renovatie afgesproken dat de kosten die bovenop het vastgestelde vijfjarenbudget van 435.000 euro voor de jaren 2021-2025 zouden komen voor uw rekening zouden zijn.

  Dat betekent natuurlijk niet dat u persoonlijk een handtekening zette onder de bestelling van teakhout uit Myanmar, maar wel dat u er persoonlijk aan hebt meebetaald.

  De Rijksvoorlichtingsdienst kreeg het gisteren richting RTL Nieuws ook niet rechtgelogen, want die kwam niet verder dan: “Het is niet meer te achterhalen waar het teakhout vandaan komt”.

  Dat is voorlichterstaal voor: “Dat moet u aan Dirk Blom Lemsteraken in Hindeloopen vragen en die hebben een geheimhoudingsverklaring getekend en gaan dus lekker niks zeggen tegen de pers”.

  Nu denkt u natuurlijk: wat een gezeik.

  Boeien waar dat hout vandaan kwam.

  En boeien via hoe veel witwassende tussenschakels.

  U wilde alleen maar na de renovatie lekker varen met De Groene Draeck.

  Ik snap dat.

  Net als ik andere mensen van uw leeftijd snap.

  Die willen alleen maar een beetje menswaardige laatste levensjaren

  Groet,

  JanD
  1 reacties :

  Anoniem zei

  mooie en recht voor haar vuile koningrijkegeldzwaar foute kapsel en de rest

  Een reactie posten