Mark Rutte heeft nog nooit een probleem opgelost

Datum:
 • zondag 26 maart 2023
 • in
 • Categorie:
 • Enige echte remedie is nieuwe algemene verkiezingen

  Heilloos pad

  Het wordt steeds duidelijker dat de coalitie Rutte IV, met D66 als inhoudelijk dominante partij, zich op een heilloos pad bevindt. Niet alleen VVD en CDA zijn al een groot deel van hun eigen kiezers kwijtgeraakt, zelfs D66 is bijna gehalveerd ten opzichte van de parlementsverkiezingen in maart 2021.

  De onvrede onder de bevolking wordt steeds groter. Rutte doet nu alsof dit hem allemaal overkomt – de megastroom asielzoekers die niet meer op te vangen is ondanks dwangwetten, het stil komen te liggen van woningbouw en wegenaanleg door de stikstofperikelen. Maar laten we niet vergeten dat dit alles voor een groot deel het gevolg is van politieke keuzes, die gemaakt zijn door Rutte om hare majesteit Sigrid Kaag en haar magere mannetjes te behagen. Met als ultiem doel het premierspluche behouden voor Rutte en als sidekick een leuke baan voor Wopke Hoekstra op Buitenlandse Zaken. Al een jaar geleden heb ik voorspeld dat dit beleid ons naar de afgrond voert.

   

  Stikstofellende

  Wat betreft de stikstofellende ligt de bron van de misère al vóór de kabinetten Rutte. Activistische ambtenaren in een kongsi met de milieubeweging hebben al decennia geleden de normen vele malen strenger vastgesteld dan in Duitsland het geval is. Dit, in combinatie met een veelheid aan Natura2000-gebiedjes, maakt dat ons land geheel vastloopt in stikstofbureaucratie. De EU is daarin een complicerende factor, maar de belangrijkste bron van deze ellende is toch echt onze nationale wetgeving en de onwil van de politieke elite om – zelfs als de EU aangeeft dat daarvoor mogelijkheden zijn – dit aan te passen.

  Hieruit blijkt ook wel dat Mark Rutte in feite een luie donder is die graag de mooie pief uithangt in het Torentje en bij zijn bezoekjes aan Brussel en Washington, maar die in alle jaren dat hij er zit niet één probleem heeft opgelost. Integendeel! We kunnen alle ellende opsommen, van ongecontroleerde immigratie en stikstofellende tot het wanbeleid bij de toeslagenaffaire en de belabberde afhandeling van de Groningse aardbevingsschade. Maar daarmee zeg ik niets nieuws.

   

  D66-drammers

  Wat moet er nu gebeuren? Op de eerste plaats moeten Rutte en Hoekstra nu eindelijk eens als kerels optreden en D66 duidelijk maken dat zij – en het merendeel van de Nederlandse bevolking – hun elitaire gedram zat zijn. Misschien dat Sigrid Kaag zelf nog het sprookje gelooft dat zij symbool is van vooruitgang tegenover stilstand, maar de rest van Nederland ziet het precies andersom.

  Zoals Ronald Plasterk in zijn laatste voortreffelijke column weer duidelijk maakt gaat het helemaal niet zo slecht met de natuur in Nederland. Natuurlijk, voor nuance moet plaats zijn. Op sommige plekken zullen flora en fauna last hebben van stikstof. Daar kunnen we iets aan doen door het vrijwillig uitkopen van een paar grote vervuilers in diverse sectoren én het inzetten op innovatie, zoals BBB en JA21 willen. Dát is vooruitgang, mevrouw Kaag!

   

  Asielstop

  Als het stikstofbeleid herzien wordt conform voorstellen van BBB en JA21 en we in Nederland een onmiddellijke asielstop doorvoeren gevolgd door het Deense asielmodel, zou een hoop leed al geleden zijn. De regering kan zich dan richten op het fatsoenlijk afhandelen van de Groningse aardbevingsschade, de toeslagenaffaire en het oplossen van andere misstanden. We kunnen weer groeien en bouwen en met een gecontroleerde immigratie hebben we niet op korte termijn een miljoen woningen nodig, maar misschien de helft daarvan om de woningnood op te lossen. Winst voor de natuur!

   

  Structureel arrogant

  Ik verklap u geen geheim door te zeggen dat dit alles op korte termijn niet gaat gebeuren. De door mij en vele andere verstandige mensen aanbevolen oplossingen zijn namelijk té rationeel. Onze deugpronkende elites, vooral die van D66, zullen er geen genoegen mee nemen.

  Daar komt nog bij dat Sigrid Kaag structureel arrogant is, op de manier van Hillary Clinton. Waar Hillary het heeft over deplorables, vraagt Sigrid zich af: wie zijn die mensen? Sigrid Kaag geeft zichzelf het alleenrecht op inhoudelijk nadenken; wat u en ik ervan vinden komt voort uit onze ‘onderbuikgevoelens’. Aldus Sigrid. Dat het wel eens precies andersom zou kunnen liggen, komt domweg niet in haar op.

  Een baas van mij in de jaren negentig zei ooit: ‘Arrogant zijn is soms nodig, als het maar functioneel is. Als je structureel arrogant bent, gaat het altijd fout’. Daarom gaat het ook fout met deze coalitie. Die gaat nog voor het najaar klappen, omdat Sigrid Kaag niet wil wijken en waarschijnlijk het CDA de stekker eruit trekt.

   

  Nieuwe verkiezingen

  De enige remedie is dus: nieuwe (algemene) verkiezingen. En laten we hopen dat de Nederlandse kiezer dan eindelijk eens zijn verstand gebruikt en zorgt dat de realistische partijen winnen. Laten partijen als D66 of GroenLinks zich maar verder bezinnen in de oppositie, terwijl de gezond verstand-partijen aan de slag gaan om de vele problemen op te lossen. Niet met Mark Rutte, maar met Caroline van der Plas als premier!

  0 reacties :

  Een reactie posten