Briefje van Jan - Aan Sywert van Lienden

Datum:
 • donderdag 22 december 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  “Het is allemaal veel vuiler en vunziger dan de mensen denken.”  22-12-2022
  Aan Sywert van Lienden

  Beste Sywert,

  Wie is hier nou eigenlijk de grootste crimineel?

  Dat vroeg ik me gisteren de hele tijd af toen ik dat commissiedebat in de Tweede Kamer volgde over ‘de mondkapjesdeal’.

  Jij?

  De uitgerangeerde ambtenaar bij de gemeente Amsterdam die samen met twee louche vriendjes kans zag de Staat der Nederlanden in een panieksituatie honderd miljoen euro lichter te maken?

  Je doet met je gedrag op de publieke tribune, je berichten op Twitter en je stuitende arrogantie erg je best om eruit te zien als een wittehoodiecrimineel.

  Maar het is me te simpel.

  Is het Matthijs van Nieuwkerk, die van jou een mediapersoonlijkheid maakte wiens kritiek op het coronabeleid door CDA-minister Hugo de Jonge werd gevreesd?

  Is het CDA-minister Hugo de Jonge, die slappe knieën kreeg en liever 100 miljoen euro belastinggeld naar jou en die louche vriendjes van je schoof dan dat hij luisterde naar de adviezen van mensen die wél verstand hadden van de inkoop van mondkapjes om geen zaken met je te doen?

  Is het het CDA, dat jou met open armen ontving als politiek talent en je, naast Pieter Omtzigt, een plekje gaf in de commissie die het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 schreef?

  Is het Pieter Omtzigt, die in jouw ‘om niet’-leugen trapte en je pushte bij premier Mark Rutte als leverancier van mondkapjes?

  Is het het kabinet, dat zes miljoen euro stopte in een onderzoek van Deloitte waarin vooral geen conclusies mochten staan, alleen een ‘feitenrelaas’?

  Zijn het de Kamerleden van VVD, CDA, D66 en Christenunie die toestonden dat het kabinet de opdrachtgever van het Deloitte-onderzoek was in plaats van de Tweede Kamer?

  Zijn het de premier, de ministers en de topambtenaren die van de mogelijkheid gebruik maakten om hun correspondentie over de mondkapjesdeal níet met Deloitte te delen?

  Zijn het de premier en de ministers die hun correspondentie over de mondkapjesdeal zelfs helemaal van hun telefoon verwijderden om te voorkomen dat die ooit openbaar zou worden?

  Zijn het de nuttige idioten van de coalitiepartijen, de Judith Tielens, de Wieke Paulusma’s, de Joba van den Bergs, de Mirjam Bikkers, die het voortbestaan van Rutte 4 belangrijker vinden dan waarheidsvinding en gerechtigheid?

  Zijn het de vaste coalitiestutters van PvdA en GroenLinks (gisteren vertegenwoordigd door Attje Kuiken en Lisa Westerveld) die minister Hugo de Jonge in juni in strijd met het staatsrecht toestonden om in de Tweede Kamer over zijn vorige portefeuille te komen babbelen, maar die juist nu er wél een rapport ligt blokkeerden dat De Jonge zich tegenover de Kamer moet verantwoorden?

  Is het degene die GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, die gisteren aanvankelijk wél wilde dat Hugo de Jonge zich kwam verantwoorden, een Appje stuurde om toch tegen dat voorstel van BBB-Kamerlid Caroline van der Plas te stemmen – waardoor De Jonge gered werd door de gong?

  Is het emeritus-predikant Rien de Jonge, die rond de kerst van 1976 in het Zeeuwse Bruinisse een keer niet voor het zingen de kerk uit ging, met alle desastreuze gevolgen van dien?

  Of is het gewoon: all of the above?

  Is het zoals Alexander Pechtold in 2006, toen als minister van Bestuurlijke Vernieuwing, in het maandblad Opzij zei?

  “Het is allemaal veel vuiler en vunziger dan de mensen denken.”

  Ik denk dat Pechtold gelijk had.

  Sterker nog: ik weet het wel zeker.

  Ik kan alleen maar hopen dat je veel van die anderen meesleurt in je val.

  Groet,

  JanD

  0 reacties :

  Een reactie posten