Briefje van Jan - Aan Jerry Afriyie

Datum:
 • zondag 11 december 2022
 • in
 • Aan Jerry Afriyie
  Beste Jerry,

  Diepe buiging!

  Ik geef toe: ik vond jou altijd een eh… mispunt.

  Dat woord gebruikte mijn moeder altijd voor mensen die het bloed onder je nagels vandaan konden halen.

  Zuiger, noem ik zulke mensen meestal. Of vervelio’s.

  Maar ‘mispunt’ is beter.

  ‘Mispunt’ doet, mits je de klemtoon op de eerste lettergreep legt, meer recht aan de gevoelens van walging die je hebt jegens mensen zoals jij.


  Met ‘mensen zoals jij’ doel ik, ik zeg dit maar even voor de zekerheid, niet op je huidskleur, de manier waarop je een ‘inkomen’ genereert of je na al die jaren in dit prachtland nog altijd inferieure beheersing van mijn moers taal.

  Nee, ik doel natuurlijk op je gedrag jegens onschuldige kindertjes die Sinterklaas in hun dorp binnenhalen (ronduit agressief) en de manier waarop je de slachtofferrol keer op keer claimt (zelfs met zelfgeschreven dreigbrieven).

  Maar sinds gisteren ben ik opeens anders over je gaan denken.

  Gisteren onthulde ‘Nieuwsuur’ dat jij als voorman van de actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet’ een van de ondertekenaars bent van een brief aan het kabinet die weleens een einde kan maken aan de polarisatie in dit land.

  Wat ik bedoel?

  Dat jij geniaal bent!

  Véél slimmer dan ik.

  Kijk, ik ben opgevoed in een land waar het recht op vrijheid van meningsuiting één van de belangrijkste grondrechten was.

  Als zo’n recht eenmaal tot in de haarvaten van je systeem zit (ik heb de eerste 55 jaar van mijn leven gewoond in een land waar Sigrid Kaag niet aan de macht was), dan ben je niet meer goed in staat om out of the box te denken.

  Dan heb je iemand nodig die je wakker schudt.

  Die iemand, dat ben jij.

  Jij bracht in die brief aan het kabinet waarover ‘Nieuwsuur’ berichtte namelijk in dat alles goed komt als we een woord strafbaar gaan stellen.

  Het woord ‘neger’.

  Wie ooit nog ‘neger’ zegt (of zingt, of schrijft), krijgt een boete.

  Neem ik aan hè, dat die alleen een boete krijgt.

  Omdat in dit land naar mijn weten tot nu toe geen enkel woord strafbaar is, moet namelijk ook de strafmaat nog worden bepaald.

  Kerst 2022

  Ik kan wel dénken dat het gebruik van het woord ‘neger’ een boete gaat opleveren, maar het kan best dat jij eerder denkt aan de doodstraf, omdat daar een net iets afschrikwekkender werking van uitgaat voor ‘neger’-zeggers.

  De doodstraf ken ik als ingezetene van ons prachtland al wel.

  Die is in Nederland immers pas in 1983 (!) officieel afgeschaft, toen in artikel 141 van de Grondwet werd vastgelegd dat niemand in Nederland de doodstraf kon krijgen.

  Ik heb dus 21 jaar van mijn leven doorgebracht in een land waar de doodstraf nog een optie was.

  Maar goed, het gebruik van ‘neger’ strafbaar stellen dus.

  En dan mensen angst aanjagen met de mogelijkheid van een spuitje, de strop of de guillotine.

  Ik snap het concept.

  Zo maak je snel en effectief een einde aan de polarisatie in het land.

  Gewoon woorden verbieden.

  Elke vezel in mijn lichaam verzet zich daar natuurlijk tegen.

  Ik heb ‘Animal Farm’‘1984’ en ‘Het Communistisch Manifest’ gelezen, ik heb me meer dan gemiddeld verdiept in het Oost-Duitsland van na de Tweede Wereldoorlog en ik zie overal die smoel van Sigrid Kaag en haar dünne Jungs opduiken, dus de rillingen lopen me over de rug bij de gedachte alleen al.

  Maar misschien heb je gelijk.

  Misschien moeten we inderdaad woorden gaan verbieden om van Nederland weer dat prachtige land uit mijn jeugd te maken.


  Omdat ik niet aan de kant wil blijven staan en mijn goede wil wil tonen, gooi ik er zelf meteen ook maar wat suggesties in van woorden die we moeten verbieden.

  ‘Racisme’.

  ‘Witte mannen’.

  ‘Fascisme’.

  ‘Herstelbetalingen’.

  ‘Subsidieaanvraag’.

  Groet,

  JanD 

  0 reacties :

  Een reactie posten