Het erbarmelijke einde van de VVD

Datum:
 • donderdag 20 oktober 2022
 • in
 • Categorie:
 •  Asieldwang zet laatste restje liberalisme bij grofvuil
  Het erbarmelijke einde van de VVD

  Asieldwang zet laatste restje liberalisme bij grofvuil

  20 oktober 2022 - Jan Gajentaan


  Het is zover: bijna 75 jaar na de oprichting is de VVD op sterven na dood. Na het door VVD-staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid  – lees: voor asielopvang – Eric van der Burg opgetuigde dwangarrangement voor gemeenten om asielzoekers op te vangen, kunnen we wel stellen dat alle liberale beginselen definitief zijn verkwanseld. Jan Gajentaan maakt de balans op en spreekt alvast de grafrede uit.


  De Gajentaans: een eeuw liberalisme

  Zowel mijn grootvader als mijn vader, beide Jan Gajentaan geheten, waren trouwe VVD-stemmers en conservatief-liberalen. Vóór WO2 heeft mijn grootvader waarschijnlijk op de rechtsvoorganger van de VVD, de Vrijheidsbond-LSP (Liberale Staatspartij) gestemd. Zelf heb ik ook een jaar of dertig VVD gestemd, met af en toe een uitstapje naar het sociaal-liberale broertje D66. Al met al, bijna een eeuw liberaal stemmen dus door de Gajentaans.

  Hoewel Mark Rutte als stemmenkanon en langst zittende premier ongeëvenaarde electorale prestaties heeft geleverd, kunnen we wel zeggen dat hij de VVD ook van haar wortels heeft ontdaan en met zijn pluchegehechtheid – het land wordt nu feitelijk geregeerd door Sigrid Kaag – het doodvonnis heeft bekrachtigd. Each man kills the thing he loves.

   

  Visieloos

  De ironie van de geschiedenis wil dat ik in de tijd van de tweestrijd Verdonk – Rutte de zijde koos van de laatste en toen zelfs kort weer actief lid werd van de VVD. Mij stoorde vooral het afpakken van het paspoort van Ayaan Hirsi Ali door Verdonk. Welke liberaal gaat in hemelsnaam het paspoort afpakken van een bedreigde vrijheidsstrijdster? Rutte leek de meer sympathieke van de twee, maar al snel kwam zijn visieloosheid naar voren. Of, zoals de liberale flapuit Arend Jan Boekestijn het destijds zei: “Hij heeft geen ideeën. Dat is schokkend hoor”.

   

  Methode-Rutte

  Exit Boekestijn en na hem zijn er nog heel wat gevolgd. Het is de methode Rutte: zelf aan de macht blijven, anderen in het mes laten lopen, de eigen handen in onschuld wassend met geveinsde verbazing. Van verdwenen bonnetjes op Justitie – exit Van der Steur – tot de dramatische toeslagenaffaire – exit Wiebes -, Rutte offerde zijn pion op en bleef zelf zitten. Dit machiavellistische spel beheerst Rutte tot in de perfectie. Hij is een overlever pur sang, dromend van de grote internationale baan die hem tot nu toe is ontgaan. Tot het zover is, zal Mark Rutte alles doen om premier te blijven, ook al houdt dit in het feitelijk overdragen van de macht aan Sigrid Kaag.

   

  Verwording van de VVD

  Onder leiding van Rutte is de VVD-fractie verworden tot een bonte verzameling politieke assistenten van Mark, met de hoofdassistent – de net zo visieloze Sophie Hermans – als leidster van de bende. In deze fractie bevindt zich geen enkele ondernemer meer. Ooit was de VVD dé partij voor de ondernemers, nu zijn we zover dat door het ruimhartig door Rutte gesteunde Kaagbeleid één op de vijf MKB’ers erover denkt het bijltje erbij neer te leggen.

  Het is maar één voorbeeld van de verwording van de VVD – althans van de top van de partij – tot een soort wormvormig aanhangsel van D66. Of we het nu hebben over het uiterst radicale klimaat- en stikstofbeleid waarvoor de VVD zich inzet, het kapot maken van het MKB of het open deur-asielbeleid van Eric – hoe meer asielzoekers, hoe beter – van der Burg, geen enkele rechtgeaarde VVD’er zal zich nog in dit dwang- en drangbeleid herkennen.

   

  Asieldwang

  Het is natuurlijk ook geen oplossing, die van hogerhand opgelegde asielopvang. Het door Eric van der Burg en zijn dwangcollega Hugo de Jonge opgetuigde beleid van gedwongen opvang zal een enorme aanzuigende werking hebben. Feest voor de mensensmokkelaars! En de verhalen van de VVD over het inperken van de stroom asielzoekers door overleg in de EU zijn loze kreten. Wie dat na zoveel jaren nog niet door heeft, is ziende blind en horende doof. Het zal dus alleen maar erger worden met de stroom asielzoekers, die zich in bijna alle gevallen via een reeks veilige landen naar uitkeringswalhalla Nederland begeven.

   

  Het rommelt in de partij

  Natuurlijk, het rommelt in de VVD en de achterban – of wat daar nog van over is – roert zich. Zo werd op een recent VVD-congres het stikstofbeleid van Christianne van der Wal afgekeurd. Een motie, die Rutte uiteraard aan zijn bekende laars lapte. Hij is immers alleen geïnteresseerd in de macht, niet in de inhoud. Het niet kiezen van de favoriet van de partijtop Onno Hoes maar de Brabantse ondernemer Eric Wetzels als voorzitter is een ander teken van onrust in de partij.

  Maar ik zie niet in, hoe Wetzels de bakens nog kan verzetten. Alle kroonprinsen van Rutte met een rechts profiel  – Halbe Zijlstra, Klaas Dijkhoff – zijn verdwenen in het afvoerputje van de geschiedenis. Ruttes ideaal uit zijn JOVD-tijd, het samenvoegen van de VVD – of wat daar van over is – met D66, is dichterbij dan ooit. Met daarbij de kanttekening dat ook D66 niet meer de sociaal-liberale democratische vernieuwingspartij is van weleer, maar een politiek-correcte speerpuntenpartij, in de ban van woke gedachtegoed.

   

  Het komt niet meer goed met de VVD

  Voor mij is het duidelijk, het komt niet meer goed met de VVD. Met D66 ook niet trouwens. Gelukkig begrijpt de kiezer dat ook. Waar Rutte in de tijd van zijn tweestrijd met Diederik Samsom nog 41 zetels scoorde, staat de partij in de laatste peilingen op 21. Ook D66 is gehalveerd in de peilingen.

  Het verval is groot bij de VVD en ik zie niemand aan de horizon die de achteruitgang nog kan stoppen. Als Rutte eindelijk verdwijnt na een hopelijk vernietigende nederlaag bij de Statenverkiezingen van 2023 en Sophie Hermans neemt het stokje over, dan blijven er misschien nog tien zetels over voor de VVD, als het niet minder is.

  Gelukkig is er inmiddels voldoende aanbod voor de liberale of conservatief-liberale kiezer. JA21 en BVNL maken zich op om de teleurgestelde ex-VVD kiezers op te vangen. Koffie en gebak staan klaar en bij beide partijen hoeft u zich niet te verontschuldigen als u met de auto komt!
  0 reacties :

  Een reactie posten