Gezond verstand-coalitie moet Nederland redden

Datum:
 • donderdag 29 september 2022
 • in
 • Categorie: , , , , , , ,
 • Regentenmentaliteit domineert het bestuur 


  29 september 2022 - Jan Gajentaan


  Het was weer typerend: de ongekozen burgemeester van Nijmegen, tevens ongekozen voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vertelde de bevolking dat “wij nog vele jaren rekening moeten houden met vergrote opvang voor asielzoekers, of wij dat nu leuk vinden of niet”. Volgens Bruls en de verantwoordelijke staatssecretaris Van der Burg zit de oplossing in het permanent uitbreiden van de opvangcapaciteit. Het idee dat de Nederlandse bevolking nog iets te zeggen heeft over het asiel- en immigratiebeleid komt niet eens op in deze regenten. Het roer moet om, vindt Jan Gajentaan.

  Middenpartijen volledig van het padje

  Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij dat je je niet afvraagt waar het heengaat met dit land. Dit alles omdat de middenpartijen volledig van het padje zijn en blind het ooit uitgestippelde stramien volgen: méér EU in plaats van een beter gebalanceerde EU, radicaal klimaatbeleid (55 procent minder CO2 uitstoot in 2030, ook al bouwt China 150 kolencentrales per jaar) en wat betreft immigratie en asiel: laat Gods water maar over Gods akker lopen.

   

  Asielzoeker-clichés

  De clichés en open deuren waarmee Bruls zich ervan af maakt, zijn ten hemel schreiend. “Asielzoekers blijven komen, omdat zij in grote nood zitten. Want er zijn zoveel conflicten in de wereld.” Dus moeten we iedereen maar hier opvangen, vindt Bruls. Ook al komen de asielzoekers via tig veilige landen, omdat de uitkeringen hier hoger zijn dan elders. En ook al houdt dat in dat Nederlanders in sommige gevallen tot hun veertigste thuis blijven wonen omdat er geen huis te vinden is.

   

  Luiheid

  Het is deze intellectuele luiheid waar de Britse ontwikkelingseconoom Paul Collier zich zo druk over maakt. Want de ongecontroleerde stroom asielzoekers holt niet alleen onze eigen verzorgingsstaat uit, het is ook een slecht beleid voor de landen van waaruit de asielzoekers vertrekken. Collier pleit er al jaren tevergeefs voor de opvang volledig in de regio te houden en te koppelen aan mogelijkheden voor vluchtelingen om te werken in de opvangkampen.

   

  Er moeten 900.000 huizen komen tot 2030

  Deze zinvolle discussie lijkt volledig voorbij te gaan aan onze elites. De asielopvang moet doorgaan en de immigratie vanuit andere EU landen mag geen strobreed in de weg worden gelegd. Hugo de Jonge heeft opdracht om 900.000 huizen te bouwen tot 2030, ook al mag dat niet volgens de stikstofregels. Bouwgrond is er ook al niet, maar waar De Jonge die gaat zoeken, laat zich raden. Collega Christianne van der Wal is er al druk mee bezig!

  Zo ver zijn de middenpartijen verwijderd geraakt van de realiteit. En ze hebben het niet eens door. Ze schreeuwen moord en brand nu in Zweden en Italië anti-immigratiepartijen de macht grijpen, waarbij mevrouw Meloni inderdaad een verleden heeft als Mussolini-aanbidster. Dat vind ik ook zorgwekkend, maar in plaats van het gebruikelijke deugpronken zouden de politici van de middenpartijen zich moeten afvragen wat de oorzaak is van die radicalisering. Dan komen ze uit op hun eigen incompetentie, wanbeleid en machteloosheid. Een spiegel waarin zij niet graag kijken!

   

  Gooi het roer om!

  Zelfs bij de wereldvreemde VN-diplomate Sigrid Kaag, de schaduwpremier die ons beleid bepaalt, begint er kennelijk iets te dagen. Ze vindt dat Rob Jetten, de klimaatactivist die de meest radicale kabinetsplannen ontwierp, wel eens een luistertoer zou kunnen doen. Ik hoef u niet te zeggen dat dit weinig zal uitmaken. De politieke kaste die momenteel regeert en de aan hen loyale bestuurslaag met types als Hubert Bruls, moet naar huis worden gestuurd. Er moet een grondige bezem doorheen, anders gaat dit mooie land ter ziele.

   

  Het gaat niet meer om links of rechts, maar om gezond verstand

  In mijn vorige blog voor OpinieZ heb ik, ik navolging van Paul Verburgt, gepleit voor een alliantie tussen JA21, BBB en Pieter Omtzigt voor de komende statenverkiezingen in maart 2023. Om de zittende coalitie een dusdanig verwoestende nederlaag toe te brengen, dat ze wel moeten vertrekken.

  Naar mijn idee is dit meer dan een strijd tussen rechts en links. Er zijn immers ook realistische sociaaldemocraten, zoals Ronald Plasterk of Jacques Monasch, die ook kritisch staan tegenover de immer uitdijende EU, de ongeremde massa-immigratie en het radicale en bovenal volstrekt ineffectieve klimaatbeleid van de huidige coalitie. Wat mij betreft zijn zij van harte welkom om toe te treden tot de gezond-verstand coalitie die Nederland gaat redden!

   

  Gezond verstand-pact versus duivelspact

  Collega-blogger Maaike van Charante schreef het treffend in één van haar recente OpinieZ-stukken: we hebben te maken met een “duivelspact tussen inhalig rechts en prekerig links”. Hier tegenover zal een gezond verstand-pact moeten komen, een pact van verantwoordelijk rechts en realistisch links. Een pact dat het gezond verstand laat terugkeren in het beleid.

  Ik ben me er overigens van bewust dat Thierry Baudet in een recent boek heeft gepleit voor een politiek van gezond verstand. Hoewel die analyse wel klopte, zien we helaas dat FvD door de merkwaardige wijze van communiceren van de leiding niet door veel mensen nog gezien wordt als de partij die het gezond verstand terug zal brengen in de politieke arena.

  Velen zijn somber over de mogelijkheid om langs de politieke, democratische weg nog iets te bereiken. De elites controleren de media en het bestuur. De rechterlijke macht heeft zich diep in het politieke domein genesteld. Zelfs het raadgevend referendum moest verdwijnen, op voorspraak van D66 nota bene. Toch vind ik dat we erin moeten blijven geloven dat het anders kan. Denemarken, Zweden en nu ook Italië zijn ons voorgegaan. Wanneer zal Nederland volgen?


  0 reacties :

  Een reactie posten