Mark Rutte, het is mooi geweest!

• woensdag 3 augustus 2022
  • Categorie:
  • Open brief aan de minister-president

3-8-2022

Beste Mark,

Je bent nu twaalf jaar premier van Nederland en op het moment dat ik deze brief schrijf, de langstzittende minister-president. Gefeliciteerd, maar het is mooi geweest. Om eerlijk te zijn: je bent al enige tijd over de datum. Je hebt Nederland niets meer te bieden en jij zelf lijkt ook alleen nog maar gelukkig en in je sas, als je in het buitenland de staatsman kan uithangen.

Hoe is het zover gekomen, dat velen in de liberale familie je nu goed zat zijn – op een paar van je persoonlijke assistenten na die dankzij jou in het parlement zitten, of uitgerangeerde loyalisten als Henk Kamp? Hoe kan het zijn dat jij je met huid en haar hebt uitgeleverd aan VN-diplomaat Sigrid Kaag en aan haar hand zo’n beetje alles probeert door te voeren, waaraan rechtgeaarde VVD’ers een broertje dood hebben?

Ongeremde massa-immigratie, een uiterst radicaal (en zeer ineffectief) klimaatbeleid, een vrijheden vertrappende overheid (Hugo de Jonge, ook bedankt) en het uitleveren van onze prachtige democratische, liberale natiestaat aan de bureaucratische moloch Brussel. De liberale natiestaat, die Nederland is sinds 1848, met de Grondwet van de liberaal Thorbecke. Dat verkwanselen in opdracht van Sigrid Kaag, is dat de erfenis die jij aan Nederland wil nalaten als langstzittende premier?

Het begin van je VVD-leiderschap

Laten we terugkeren naar het begin van je VVD-leiderschap. Het zal je misschien verbazen Mark, maar in die tweestrijd destijds met Rita Verdonk, heb ik jou gesteund. Ik ben zelfs speciaal om die reden toen weer actief lid geworden van de VVD. Terwijl ik, ook toen al, voorstander was van een restrictief immigratiebeleid. Maar dat Rita het paspoort van Ayaan Hirsi Ali wilde afpakken, schoot bij mij in het verkeerde keelgat.

Ayaan Hirsi Ali

Hoe was het mogelijk? Misschien verdiende de manier waarop Ayaan Nederland binnenkwam niet de schoonheidsprijs, maar als iemand voor de westerse vrijheden en het liberalisme opkwam, was het Ayaan. Met groot gevaar voor eigen leven. Zo iemand laat je niet keihard vallen. Jij leek dat beter te begrijpen dan Rita Verdonk. Een liberaal met gezond verstand is weliswaar wars van ongeremde massa-immigratie, maar mensen die bij ons passen en opkomen voor de vrijheid laten we niet in de steek.

Premier van Nederland

Zo werd je VVD-leider en premier van Nederland. Maar geleidelijk veranderde je van die leuke, ‘vrijgezellige’, beetje corporale liberaal – ooit zag ik je door de Haagse duinen struinen met zo’n typische studentikoze regenjas – in een gladde machtspoliticus zonder visie of principes. Ja, die principes werden af en toe wel met de mond beleden, maar als een kameleon paste je je elke keer aan om aan de macht te blijven. Mister Tefal werd je bijnaam.

Eerst gaf je leiding aan een kabinet met ‘populist’ Wilders als gedoogpartner, daarna aan een ‘paars’ kabinet met de PvdA, vervolgens aan een centrumrechts kabinet met CDA, D66 en CU, en tenslotte nog eens aan dezelfde coalitie met nu Sigrid Kaag en Rob Jetten bij D66 aan de leiding, in plaats van de joviale Pechtold.

Je laatste kabinet kwam met veel moeite tot stand, nadat jouw gezag snel afbladderde door een aantal schandalen en misstanden, waarvan de toeslagenaffaire en de schandalige behandeling van de Groningers wel de meest navrante zijn.

Opzij geschoven door Macron

Je veranderde van eurokritisch naar pro-EU. Was het in de hoop dat je die mooie baan van president van de Europese Raad van regeringsleiders zou krijgen? Dat mislukte grandioos, want Macron had zijn zinnen gezet op de Franstalige, aan hem loyale Belg Charles Michel. En dus zaten wij weer met jou als premier opgescheept. Ben je zo in paniek geraakt door het vooruitzicht van een leven buiten het machtscentrum, dat je bereid was ieder dictaat van het duo Kaag & Jetten te accepteren? Het lijkt er sterk op, Mark.

Precies daar ben je definitief de mist in gegaan. Te lang aan de macht en daardoor blind voor de realiteit; het overkwam Merkel en in zekere zin ook Poetin. Als je politieke instinct nog scherp was geweest, had je toch kunnen weten dat Nederland niet zit te wachten op de radicale beleidsagenda van Sigrid Kaag – die de laatste dertig jaar amper in Nederland heeft gewoond – en een groentje uit de Nijmeegse gemeenteraad, Rob Jetten.

Het spel is uit

Mark, het spel is uit. De boerenopstand en de dramatische peilingen maken duidelijk dat jouw vierde coalitie – centrumrechts in naam, extreem politiek-correct en globalistisch in daden – niet wordt gesteund in Nederland. Je hebt je doel bereikt: langstzittende premier van ons land. Maar met dit kabinet en de door Kaag en Jetten opgestelde beleidsagenda ga je roemloos ten onder.

Doe jezelf en ons allen een plezier en wees nog één keer die sympathieke, studentikoze liberaal, waarop velen twaalf jaar geleden hun hoop gevestigd hadden. Dat kun je maar op één manier doen: trek de stekker uit dit kabinet. Heel makkelijk: je legt Sigrid Kaag uit dat Nederland geen zin heeft in haar plannen en dan is er geen kabinet Rutte IV meer.

Probeer jezelf terug te vinden, Mark. Ga lekker rondrijden in je Saab, ga eens rollebollen met een partner (man, vrouw of non-binair, mij maakt het niet uit). En er komt vast wel weer een leuke baan voor jou voorbij.

Als jij vertrekt komen er nieuwe verkiezingen, met nieuwe sterren aan het firmament. Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Joost Eerdmans. Wie zal het zeggen. Makkelijk zal het voor hen niet zijn, daarvoor is de puinhoop in deze disfunctionele ambtenarenstaat te groot. Maar misschien kunnen zij, samen met jouw opvolger bij de VVD, ervoor zorgen dat het gezond verstand weer gaat regeren in een liberaal Nederland.

Mark, het is mooi geweest!