Realo-rechtse VVD’ers, verlaat het zinkende schip!

Datum:
 • donderdag 16 juni 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Partij van Rutte is kritiekloze kloon van D66


  Realo-rechtse VVD’ers hebben niets meer te zoeken bij de partij van Mark Rutte en Sophie Hermans. De VVD is nauwelijks te onderscheiden van het links-liberale broertje D66. Mogelijk verschilt de retoriek, maar de politieke daden zijn gelijk: een dogmatisch, miljarden verslindend klimaatbeleid en geen dam tegen massa-immigratie. Beide partijen staan vooraan bij het overdragen van soevereiniteit en geld aan de EU. Gelukkig zijn er nu voldoende alternatieven ter rechterzijde, vindt Jan Gajentaan.

  Verhit VVD-congres

  Bij het VVD-congres van afgelopen weekend was wel te merken, dat de onvrede over de huidige koers begint te groeien. Voor het eerst sinds tijden werd er een breed gedragen kritische motie aangenomen over het stikstofbeleid van Rutte 4, dat de boerenstand dreigt te vernietigen. Maar zowel de arrogante en ongeïnteresseerd ogende Rutte als zijn assistenten (excuus, zijn fractieleider en zijn stikstofminister) haastten zich na afloop om te verklaren, dat er niets gewijzigd zal worden aan de stikstofdoelen.

   

  Stikstofbeleid: collectieve gekte

  OpinieZ-collega Freek van Beetz heeft ooit helder uiteengezet hoe dit stikstofbeleid, met name waar het de bescherming van de zogenaamde Natura 2000-gebieden betreft, in feite het product is van ontspoorde en activistische ambtenaren, actievoerders en rechters die hen in de kaart spelen. Collectieve gekte, aldus Freek. Zo heel moeilijk zou het toch niet moeten zijn om bij Brussel een herziening aan te vragen van die natuurgebieden, maar dat is Ruttes eer te na. Al heel lang maakt hij liever goede sier in Brussel, dan dat hij iets zinnigs doet voor Nederland. Ik wil niet zeggen dat we helemaal niets zouden moeten doen aan de stikstofuitstoot, maar we laten ons toch niet de wet voorschrijven door een paar doorgetripte actievoerders?

   

  Stikstofminister

  De ‘stikstofminister’ Christianne van der Wal is een VVD-kartelpolitica die van het organiseren van partijborrels en congressen is opgeklommen tot minister, met bijbehorende emolumenten. Dat de met een HBO Facility Management-diploma getooide minister inhoudelijk werkelijk helemaal niets begrijpt van de stikstofmaterie, werd de afgelopen weken pijnlijk duidelijk.

   

  Vehikel van Mark Rutte

  Kortom, de VVD is van de conservatief-liberale volkspartij van Hans Wiegel veranderd in een D66-vehikel en vooral, een vehikel voor de persoonlijke ambities van Zonnekoning Mark Rutte en zijn aanhang. Of het nu gaat om klimaat- en stikstofbeleid of de onwil (los van de lege retoriek van Bente Becker c.s.) om iets te doen aan het open deur immigratie- en asielbeleid: de VVD heeft helemaal niets meer te bieden aan de realo-rechtse liberale kiezer. Zelfs niet eens aan realistische sociaal-liberale kiezers: ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom je niet sociaal-liberaal kunt zijn, maar toch kritische of realistische standpunten over immigratie of klimaatbeleid kunt innemen.

   

  Alternatieven

  In het land van VVD en D66 is dat niet meer mogelijk, zozeer is de partijtop gevangen in politiek-correcte visioenen en (eigen-)belangen. Gelukkig zijn er inmiddels voldoende alternatieven. Los van de PVV van oud-VVD’er Geert Wilders, die zich al bijna twintig jaar manifesteert als de cultureel rechtse, maar economisch wat linksere afsplitsing van de VVD, kan de realo-rechtse kiezer inmiddels terecht bij het centrumrechtse JA21, het meer klassiek liberale BVNL, de ‘renaissancebeweging’ FvD, of de principieel-christelijke SGP.

  Wat al deze partijen gemeen hebben is dat zij de immigratie willen beperken (‘Deens model’) en de soevereiniteitsoverdracht aan de EU willen terugdraaien, dan wel helemaal uit de EU stappen (PVV en FvD). Wat betreft de EU-kritische, ‘Deense’ benadering: OpinieZ-collega Johannes Vervloed heeft daar deze week nog een buitengewoon helder en lezenswaardig stuk over geschreven.

   

  Structurele minachting

  Ik zou kritische VVD’ers, die het wanbeleid en de structurele minachting voor ieder kritisch geluid van Mark Rutte zat zijn, willen aanmoedigen zich aan te sluiten bij één van bovengenoemde partijen. Helaas is het partijlandschap cultureel ‘rechts’ van de VVD in de loop der jaren erg verdeeld geraakt, wat misschien ook te wijten is aan de persoonlijkheden van sommige van de tenoren. Ik zou dan ook niet op korte termijn willen pleiten voor fusering (laten we dat maar aan PvdA en GroenLinks overlaten), maar wél voor samenwerking tussen deze partijen.

   

  Deens model

  Los van hun eigen voorkeuren zoals Nexit of geen Nexit, wat sowieso pas op lange termijn speelt, zouden deze partijen ‘rechts’ van de VVD toch een gezamenlijk programma kunnen steunen, wat neerkomt op een ‘Deense’ benadering van de politiek: minder EU, minder massa-immigratie, méér doen voor de Nederlandse burgers, zonder door te slaan in te radicale opvattingen. Als zich zo een helder en aantrekkelijk alternatief voor de VVD vormt, zal waarschijnlijk een groot deel van de huidige VVD-aanhang overstappen.

  Voor het CDA geldt ongeveer hetzelfde. Het optreden van Wopke Hoekstra blijft zwaar teleurstellend, maar realistische en kritische CDA’ers kunnen inmiddels terecht bij de BBB van Caroline van der Plas, die binnenkort groter is dan CDA en D66 sámen. Goed bezig! Ook Pieter Omtzigt zal, als hij een partij begint of zich aansluit bij BBB, een groot electoraat aantrekken.

  Kortom, realo-rechtse VVD’ers, kies eieren voor jullie geld en sluit je aan bij één van de genoemde partijen. Samen kunnen we het doen en Nederland redden, door het spoor te volgen van Denemarken. Of hebben jullie liever dat wij een provincie worden van de EU, met zeker twintig miljoen inwoners, géén boerenlandschap meer en hooguit wat dik betaalde baantjes voor de Rutte-paladijnen? Ik dacht het niet!
  2 reacties :

  Anoniem zei

  Het is toch verschrikkelijk om een minister te horen zeggen dat ze geen idee heeft (van waar ze het over heeft)
  Duidelijker kan niet bewezen worden dat we door een stel malloten geregeerd worden, het is verschrikkelijk.
  Dat er nog (veel) mensen zijn dit dit zooitje malloten nog serieus nemen is des te zorgelijker.

  Anoniem zei

  Ik schrijf al jaren: “het onbenul regeert”. Dat is nu toch wel heel duidelijk. Ik heb de vvd al lang verlaten. Mijn sympathie gaat uit naar FVD.

  Een reactie posten