Briefje van Jan - aan Tjeerd de Groot

Datum:
 • vrijdag 24 juni 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Eén Sjoerd Sjoerdsma is al erg genoeg.

  Briefje van Jan - aan Tjeerd de Groot 

  Posted on 24 juni 2022  Meneer De Groot,


  Ik keek gisteren achter ons huis in het Friese buurtschap Eesterga eens uit over de landerijen.

  De koeien van boer Theunis liepen rustig te grazen, boer Peter haalde het hooi van het land en ik snoof de vertrouwde geur van mijn jeugd in de Krimpenerwaard weer op.

  Als ik een drone de lucht in zou sturen, zou ik links in de verte het IJsselmeer zien, rechtdoor Sloten en een beetje naar rechts Woudsend.

  De rust waarvoor ik vijftien jaar geleden ‘op ‘e romte’ ben gaan wonen, werd een beetje verstoord doordat ik van mijn podcastcompaan Paternotte (Bas) een Tweede Kamerdebat over het stikstofbeleid moest volgen.

   

  Debatten volg ik tegenwoordig hooguit half, omdat ik toch al weet hoe ze aflopen, dus ik droomde een beetje weg.

  Terwijl een paar koeien van boer Peter onderweg naar de melkrobot loeiden, moest ik denken aan een man in Woudsend.

  Een man uit Woudsend die in 2011 op het congres van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond pleitte voor een verruiming van de melkproductie.

  “Maar liefst 20 procent van het Nederlandse melkgeld komt van de wereldmarkt. Er is een toenemende vraag naar zuivel op de wereldmarkt en gelet op het feit dat West Europa een zelfvoorzieningsgraad heeft van 109 procent is het jammer dat de mogelijkheden om de melkproductie versneld te laten groeien niet worden benut.”

   

  Een man uit Woudsend die in 2015 precies hetzelfde over koeien dacht als ik.

  “Het landschap met water, weilanden en koeien in de wei draagt veel bij aan het positieve beeld van de Nederlandse zuivel. Dat moeten we koesteren. Het geeft ons een geweldig imago in het buitenland.”

  Een man uit Woudsend die in 2016 blij was dat de export van Nederlandse kaas naar steeds meer landen zo’n succes was.

  “Door de Russische boycot zijn bedrijven gestimuleerd hun markt te verbreden. Dat is gelukt. De Nederlandse zuivel onderscheidt zich door de afzet van duurzame kwaliteitsproducten. Als het gaat om zuivel zal er nooit sprake zijn van een gelijk speelveld. Neem alleen al de grondprijs in Nederland, die ligt veel hoger dan elders. Op prijs kunnen we de concurrentie dus niet aan. Wij moeten het hebben van ons imago.”

   

  Een man uit Woudsend die dat jaar in een publicatie van het ministerie van Landbouw , Natuur en Visserij jubelde over het programma ‘Duurzame Zuivelketen’.

  “Daar worden resultaten mee geboekt. Zo is het energiegebruik per liter melk afgelopen tien jaar met 25 procent gedaald, het gebruik van antibiotica fors verlaagd en is alle soja in het veevoer inmiddels geproduceerd volgens de criteria van de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Daarmee loopt de Nederlandse zuivel voorop.”

  Een man uit Woudsend die dat jaar in ‘Berichtenspecial buitenland’ nog vertelde hoe geweldig de relatie van de zuivelsector met de overheid was.

  “Deze sector is van nature duurzaam. De kracht van deze sector zit in het delen van kennis en het samen realiseren van doelen. Als wij tegen de overheid zeggen ‘we gaan dit en dat doen’, dan gebeurt het ook. Wij merken dat we hiermee wereldwijd koploper zijn.”

   

  Een man uit Woudsend die dat jaar het Joris Driepinter-gevoel bij mij wist terug te halen: echte melk is goed voor elk.

  “De gezondheidsvoordelen van melkconsumptie zijn evident. Vroeger leerde je dit van oma, nu hebben wetenschappers onomstotelijk aangetoond dat die drie glazen melk per dag zo gek niet waren. Ik zeg niet dat melk Haarlemmerolie is, maar bij een aantal issues zoals zwaarlijvigheid kan calcium in zuivel een belangrijke rol spelen. Een glas melk bevat evenveel calcium als 350 gram broccoli! Melk past ook in het dieet om gezonde mensen gezond te houden.”

  U kent die man uit Woudsend ook.

  Want u bent die man uit Woudsend.

  En u stond gisteren in de Tweede Kamer om uit te leggen dat u de Nederlandse boeren de nek gaat omdraaien.

  No mercy.

   

  Tot 2017 werd u zeven jaar lang betaald door de dertien grootste zuivelondernemingen van Nederland.

  Vanaf 2017 bent u Kamerlid voor D66.

  Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

  Zo werkt dat bij lieden zoals u.

  Maar het zou u wel sieren als u het beulswerk, de moord op de boeren die zeven jaar uw riante salaris als directeur van hun brancheorganisatie betaalden, met een iets minder zelfingenomen smoelwerk zou uitvoeren.

  Eén Sjoerd Sjoerdsma is al erg genoeg.

  Groet,

  JanD

  0 reacties :

  Een reactie posten