Briefje van Jan – aan Rob Jetten

Datum:
 • dinsdag 21 juni 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • WIJ HALEN HEM WEG! Met de groeten van D66!


                          aan Rob Jetten


  Posted on 21 juni 2022
  Beste Robbie,


  Op 10 maart 2019 hield jij je eerste spreekbeurt speech op een D66-congres.

  ‘Congres 109’ – want jullie nummeren ze.

  Je was tijdelijk geen tassendrager van de echte D66-leider, maar had zelf een tas.

  Alexander Pechtold had de seksschandalenpartij namelijk vijf maanden eerder verlaten en Sigrid Kaag was nog niet geparachuteerd door haar campagneleider Frans van Drimmelen.

  Die periode dat we allemaal dachten dat Brussel de eerste gerobotiseerde eurofiel richting een van de lidstaten had gestuurd en je samen met Kajsa Ollongren het referendum de nek omdraaide.

  Je herinnert het je vast.

   

  Wat ik me herinner uit jouw speech op ‘Congres 109’ (waarom vind ik dat toch zo Oostblokkerig klinken?) was een anekdote die je vertelde over Jan Terlouw.

  Je zei: “Vandaag is hier bijeen de enige serieuze klimaatpartij van Nederland. Jesse Klaver wil ons doen geloven dat de aandacht voor klimaat zijn verdienste is. Maar ver, ver voor Jesse… was er Jan. De allereerste klimaatdrammer van Nederland. En ik ben blij dat hij hier vandaag bij ons is.”

  Daarna blabla’de je wat door over een autorit en het Klimaatakkoord uit 2015. “We zijn op weg. In de zonneauto van het hoge noorden naar het Île de France. “Bij Groningen kregen we de klimaatwet. Ter hoogte van Zwolle sloten we een klimaatakkoord. Bij Almere kregen we van Menno Snel een vliegtaks en een vrachtwagentaks, en van Stientje van Veldhoven fikse investeringen in de fiets.”

   

  En je eindigde met: “En wat zien we nu? Een gigant van een poster langs de A10, pal naast die grote, vervuilende Hemweg-kolencentrale. De tekst doet mijn hart zingen. WIJ HALEN HEM WEG! Met de groeten van D66!”

  Je hart zong.

  Je kreeg bijna een orgasme bij dat “Wij halen hem weg!”

  En je stak nog even je middelvinger op met dat hatelijke “Met de groeten van D66!”

  Gisteren werd bekend dat Rob Jetten, D66-minister voor Klimaat (!), alle Nederlandse kolencentrales toestemming heeft gegeven om weer op volle kracht te gaan draaien.

   

   Het is niet goed voor het klimaat natuurlijk, maar dit zoveelste bewijs van Haagse hypocrisie doet mijn hart toch een beetje zingen.

  Al zal Jan Terlouw zich wel omdraaien in zijn graf achter de oren krabben.

  Op (over hypocrisie gesproken) zijn 13 hectare grote landgoed in Twello…

  Groet,

  JanD  0 reacties :

  Een reactie posten