Briefje van Jan: Aan Dilan Yesilgöz

Datum:
 • maandag 6 juni 2022
 • in
 • Categorie:
 •   “een bekende van de politie”.....

  Aan Dilan Yesilgöz


  Beste Dilan,

  Nadat zaterdag het lichaam van de 9-jarige Gino van der Straeten was gevonden, plaatste jij als minister van Justitie en Veiligheid een bericht op Twitter.

  “Wat een hartverscheurend einde van deze verdrietige zoektocht. Ik betuig mijn innige medeleven aan de nabestaanden van Gino en wens hen heel veel sterkte met dit grote verlies. Ik denk ook aan alle politiemensen en vrijwilligers die er alles aan hebben gedaan om Gino te vinden”, schreef je.

  Toen was er al een verdachte opgepakt, de 22-jarige Donny M.

  Donny M. was, zoals zoveel verdachten van misdrijven, “een bekende van de politie”.

  Hij was als 17-jarige wegens ‘kinderlokken’ en ‘ontuchtige handelingen’ van twee jonge kinderen al eens veroordeeld tot vijf maanden jeugddetentie (gelijk aan de periode van zijn voorarrest) en tot ‘klinische behandeling’ bij GGZ-kliniek De Catamaran in Eindhoven.

  Bij De Catamaran zijn ze er, naar eigen zeggen, goed in om “jongeren die zijn vastgelopen te helpen om hun leven weer op de rails te krijgen zodat ze (weer) kunnen meedoen aan het dagelijks leven.”

  Weinig bescheiden laten ze daarop volgen: “De Catamaran is sinds 2014 in het bezit van het TOPGGz-keurmerk. Dit houdt in dat onze behandelingen tot de beste behoren in Nederland.”

  Wat de bedoeling van die behandelingen is?

  Empoweren, zoals dat zo mooi heet.

  “Je bent meer dan je problemen. Daarom kijken we verder dan de reden waarvoor je bij ons bent gekomen. We gaan in gesprek over deze vragen: Hoe was je als kind? Hoe was de omgeving waar je bent opgegroeid? Waar ben je goed in? Welke mensen zijn belangrijk voor jou? Als je je kwaliteiten en talenten weet te versterken, kun je op een goede manier verder met je leven. Je leert vaardigheden die in de rest van je leven van pas komen.”

  We moeten helaas vaststellen dat de ‘beste behandeling van Nederland’ bij Donny M. niet tot blijvend resultaat lijkt te hebben geleid.

  Gino van der Straeten is namelijk dood.

  En volgens oud-Telegraaf-misdaadjournaliste Jolande van der Graaf zou Donny M. in maart van dit jaar (met twee anderen) ook geprobeerd hebben een ander jochie te ontvoeren.

  Waarop de politie zou hebben geweigerd om een aangifte op te nemen, maar wel een waarschuwingsbericht over een kinderlokker met mes verspreidde.

  Nou Dilan, dan weet je wel wat er gebeurt als de minister van Justitie en Veiligheid een medeleven-tweet de wereld in slingert.

  Dan meldt de Nederlandse onderbuik zich.

  Dan lezen we reacties op je tweet waar de honden (en de onderwijzers die hebben getracht die mensen de Nederlandse taal bij te brengen) geen brood van lusten.

  Een kleine greep?

  Jos Aalders: “En dader straks weer vrij? of flutstrafje ik zeg levenslang”

  Kareltje: “Zorg godverdomme dat dit soort monsters nooit meer terug in de samenleving komen ipv dit holle tweetje van jou! Daar kopen de ouders en familie van Gino niks voor! De verdachte was gvd al een bekende pedofiel voor justitie! Schaam je kapot!”

  Ans: “Dit soort daders bij elkaar in een soort kamp zetten levenslang. Niks behandelingen gewoon voor jezelf zorgen binnen die hekken. Soort Utopia maar dan anders. Heb kleindochter in die leeftijd”

  Lucky: “Jullie moeten eens de wet aanpassen en dan de doodstraf maar wel lijdens weg naar de doodstraf dat ze het ook maar eens goed voelen”

  Cocos: “De dader een lekkere zuurbad geven zijn we meteen van hem af, geen kosten of begeleidingen en dat soft gedoe hier in nl.”

  Daniel Luca: “Ik als opa van 10 prachtige kleinkinderen beloof hier dat als hij schuldig wordt bevonden op hem zal wachten en het laatste beetje lucht uit zn nek knijpt. It’s my promis

  Ik snap die mensen eerlijk gezegd wel.

  Maar het is honderd procent emotie en weinig procent verstand.

  Want zoals een oud-webredacteur van het Algemeen Dagblad altijd zegt: “Ook de dader kan uw kind zijn.”

  En wil je je eigen kind levenslang in de cel zien, de doodstraf zien krijgen of laten oplossen in een zuurbad als-ie geestelijk gestoord is?

  Natuurlijk niet.

  Je wilt dat je eigen kind in zo’n situatie een effectievere behandeling krijgt dan Donny M.

  En van kabinet en parlement mag je verwachten dat ze zorgen dat rechters minder goedgelovig worden en dat de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg in dit land minder tijd besteden aan zelffelicitatie en meer aan het voorkomen van recidive en daarmee het bevorderen van de veiligheid op straat.

  Zodat kinderen van 9 onbezorgd een potje kunnen gaan voetballen.

  Of ik jou als minister van Justitie en Veiligheid dan niks verwijt?

  Jawel.

  Dat je de hoofdverantwoordelijke voor de mensonterende dood van al die bejaarden in 2020 vrij laat rondlopen.

  Maar da’s een ander verhaal.

  Groet,

  JanD

  0 reacties :

  Een reactie posten