Briefje van Jan: Aan Kauthar Bouhallikht

Datum:
 • zaterdag 7 mei 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •   Jij meent uit de grond van je hart dat Pim Fortuyn (die professioneel werd afgeknald toen jij 7 was) de Satan was.

      
  Aan Kauthar Bouhallikht

  Posted on 7 mei 2022 


  Beste Kauthar,

  Wat kan het veel uitmaken in wat voor nest je opgroeit, hè?

  Vera Bergkamp (Kamervoorzitter, D66) werd in Amsterdam geboren als dochter van een Marokkaanse vader.

  Jij (Kamerlid, GroenLinks) werd ook in Amsterdam geboren als dochter van een Marokkaanse vader.

  Daarna liepen jullie levens nogal uiteen.

  Gisteren was dat goed te zien.

  Vera Bergkamp twitterde: “Vandaag 20 jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Hij wist de harten van velen te stelen. Nog steeds klinken zijn ideeën door. De aanval op hem was een aanval op de democratie. De gedachte aan hem moeten we levend houden, omdat die ons herinnert aan de waarde ervan.”

  Jij twitterde: “Ik moest stoppen met het kijken van die serie over hem omdat het trauma’s terughaalde. De werkelijkheid nu reflecteert. Fortuyn wist inderdaad harten te stelen. De vraag is van wie. Over de doden niets dan goeds? Ehm, nope, tnx. Bye.”

  Of Vera Bergkamp oprecht was in haar statement, weet ik niet.

  Tenslotte blijft zij er eentje van D66.

  De partij die vlak voor de moord op Fortuyn door de extreemlinkse activist Volkert van der Graaf bij monde van Thom de Graaf over de rug van Anne Frank het stempel ‘fascist’ en ‘nazi’ op Pim Fortuyns hoofd plakte – en daarvoor nimmer spijt betuigde.

  Of jij oprecht was in je statement, weet ik wel.

  Tenslotte ben jij van GroenLinks én De Moslimbroederschap.

  Een partij en een organisatie die geweld op andersdenkenden niet schuwen (to put it mildly).

  Jij meent uit de grond van je hart dat Pim Fortuyn (die professioneel werd afgeknald toen jij 7 was) de Satan was.

  En wat schreef je zelf (toen je 21 was) op een website van fundamentalistische moslimbroeders?

  “De Satan is voor de mens een duidelijke vijand. In de Koran herinnert Allah (swt) ons een aantal keer aan deze vijand. Misschien weten we het eigenlijk allemaal al, maar hoe vaak staan we eigenlijk écht stil bij deze vijand? Het woord ‘vijand’ wekt bij mij al heel gauw associaties met oorlogen op. Wapengekletter, bombardementen, rook, vuur, geschreeuw… Dreigend en direct gevaar. Vijandschap. De dreiging van vijanden is echter niet altijd direct aanwezig, en soms kunnen wij überhaupt even vergeten dat we vijanden hebben, of niet doorhebben dat we in strijd verkeren. Ik denk dat we de duivel vaak genoeg vergeten, en daarin misschien ook wel een deel van onszelf verliezen. Als we een vijand hebben, dan is het bijna onvermijdelijk dat er ook sprake is van strijd. Vergeten is vervolgens verslappen, verslappen is verliezen.”

  We mogen vaststellen dat ‘jullie’ bij Pim Fortuyn wonnen.

  Begrijp me goed: ik ben blij met jouw tweet over Pim Fortuyn.

  Want?

  Want de dreiging van vijanden is niet altijd direct aanwezig, en soms kunnen wij überhaupt even vergeten dat we vijanden hebben, of niet doorhebben dat we in strijd verkeren. Vergeten is verslappen, verslappen is verliezen.

  Jij zorgt er zelf voor dat wij mensen zoals jij weer even scherp ‘voor de bril’ hebben.

  Persoonlijk kijk ik op zo’n moment altijd nog even wie nou zo’n tweet van mensen zoals jij liket.

  In mijn ouwelullensimplisme: wie zijn de NSB’ers?

  Dat waren er nogal wat.

  En er zaten bekende(re) namen bij.

  Greenpeace-directeur Andy Palmen. Predikant Katinka Broos. BNNVARA-programmamaker André Beerda. Advocaat Wil Eikelboom. NRC-webdeveloper Milo Vermeulen. Natuur en Milieu-medewerker Alex de Meijer. Volkskrant-medewerker Meredith Greer. BIJ1-warhoofd Vreer. NRC-columnist Hasna El Maroudi. CBS-woordvoerder Peter Hein van Mulligen. Correspondent-correspondent Johannes Visser. Journalist Bette Dam. BIJ1-gemeenteraadslid (Rotterdam) Mieke Megawati. FNV’er Pim Paulusma. Voormalig AD-webredacteur Chris Klomp. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. OneWorld-eindredacteur Marte Hoogeboom. Politiek adviseur van D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld Stijn ter Heerdt. Partij voor de Dieren-bestuurslid (en hen/hun) Remke Niemeijer. VPRO-podcastmaker Maartje Duin. NRC-columniste Clarice Gargard. PvdA-gemeenteraadslid (Lelystad) Jonne Kortman. Rechten-docent HvA Achral El Johari. NVJ-bestuurslid Ana Karadarevic. Directeur opleiding Omnicom Media Group (vanaf 1 september) Arno Peperkoorn. Landelijk coördinator Internationale Socialisten Ewout van den Berg. D66-medewerker (Breda) Sjoerd Looijen. En natuurlijk de onvermijdelijke Nijmeegse GroenLinks-folderboy Huub Bellemakers.

  Die zeggen met die like op jouw tweet allemaal natuurlijk níet dat het helemaal prima is dat Pim Fortuyn als een beest is afgeschoten door een linkse activist.

  Maar een klein dansje op zijn graf léék het twintig jaar na dato wel.

  Groet,

  JanD

  0 reacties :

  Een reactie posten