Het Groene Sprookje moet nu echt eens afgelopen zijn

Datum:
 • zondag 20 maart 2022
 • in
 • Categorie: , , , , ,
 • Klimaat- en energieplannen stuiten op harde realiteit


  Terwijl de EU vergaderde over het uitbannen van plastic rietjes bouwde Poetin een legermacht op. En toen brak er een oorlog uit. De torenhoge energieprijzen, al daarvoor veroorzaakt door de energietransitie, dreigen nu helemaal door het dak te gaan. Fossiele energie werd immers afgebouwd maar we hebben nog steeds Russisch gas nodig. Ook al dringt het maar moeizaam tot het groene klimaatbastion door: het groene sprookje loopt ten einde, stelt Alma van Hees.

  Na de Tweede Wereldoorlog nam het Westen zich eensgezind voor een dergelijke tragedie in de toekomst te voorkomen. Dit nooit meer. Er werden allianties gesmeed en er gloorde een nieuwe toekomst, zonder oorlogen. Dat was iets van het verleden. Conflicten moesten voortaan worden opgelost door diplomatie en onderhandelingen. En legers? Die waren ook iets van vroeger, vrijwel niet meer nodig. Het zou allemaal anders gaan worden.

   

  Progressieve identiteit

  De eenwording van Oost- en West-Duitsland versterkte deze overtuiging, net zoals het uiteenvallen van het Sovjetrijk. De wereld lag nu open voor mooie toekomstplannen. Weg met de industri├źle vervuiling en de fossiele energie! Terug naar de natuur met ‘hernieuwbare’ energie uit zon en wind. Volop aandacht voor allerlei ‘vergeten’ slachtoffergroepen. Pijnlijk zelfonderzoek naar vermeend racisme en koloniale schuld, dat vaak alleen maar het eigen ego streelde: kijk eens hoe goed ik ben.

  Terug naar ‘harmonie’ en onze oorsprong, je diepste ‘zelf’ leren kennen en eindeloos narcisme over dat ‘zelf’, genders en ‘witte schuld’, en dat alles werd een pr├ę voor een progressieve identiteit. Die overigens wel beschermd moest worden door safe spaces voor micro-agressies en aanklachten tegen iedereen die iets ‘kwetsends’ durfde te zeggen.

  Weerbaar zijn werd ingewisseld voor weerloosheid, maar watjes en sneeuwvlokjes brengen geen vrede. Gevoel ging het verstand domineren, dromen vervingen de realiteit en oeverloos narcisme en navelstaren kwamen in de plaats van gemeenschapszin. Want gemeenschap? De natiestaat bestond niet meer.

   

  Opnieuw oorlog

  En nu is er opnieuw oorlog in Europa. Echte oorlog met raketaanvallen, verwoestingen, doden en gewonden. Zijn er safe spaces tegen deze macro-agressie van Rusland waarin de Oekra├»ners kunnen schuilen? “Het betekent een schok voor het systeem van de knusse op regels gebaseerde internationale orde, die al decennia het Westen verzekert dat zulke dingen als naakte agressie tot het verleden behoren”, schreef redacteur Opinie Hayden Daniel in The Daily Caller.

  “Poetin is slecht maar hij is niet dom”, stelt hij. “Hij wist dat de VS Oekra├»ne niet direct zouden helpen, een paar maanden na de desastreuze terugtrekking uit Afghanistan. Hij gokte erop dat echte vernietigende EU-sancties zouden uitblijven vanwege afhankelijkheid van Russisch gas. Zeker, Russische banken lijden onder de sancties maar de echte rijkdom van Rusland, olie en gas, blijft vloeien.”

   

  Energie

  We zijn in Europa steeds afhankelijker geworden van Rusland voor onze energie, alle mooie praatjes over de energietransitie ten spijt. Europa produceert 3,6 miljoen vaten olie per dag, maar heeft er 15 miljoen nodig. Europa produceert 230 miljard kubieke meter gas per jaar, maar gebruikt 560 miljard. En van kolen wordt 950 miljoen ton jaarlijks gebruikt, terwijl de EU zelf maar de helft kan leveren, schrijft auteur en ecomodernist Michael Shellenberger.

  Hoe kon dit gebeuren?

   

  Groene dromers

  Omdat de EU in de greep is van een misleidende ideologie die de realiteit ontkent. De groene ideologie. Inzetten op wind- en zonne-energie: hernieuwbare energie. Weg met nucleair, schrijft Shellenberger. “It insists that it’s just a matter of will and money to switch to all-renewables—and fast. It insists that we need “degrowth” of the economy, and that we face looming human “extinction. Eraan toevoegend: ik kan het weten want ik behoorde vroeger ook tot die club.

  Ondertussen werd kernenergie door de klimaatactivisten bestreden met hulp van Rusland (dat zelf nieuwe nucleaire centrales bijbouwde), want dat Russische gas/olie/kolen moet natuurlijk wel verkocht kunnen blijven worden. Het blijft aandoenlijk, de domheid van de groene dromers, die zich nog steeds niet realiseren dat ‘hernieuwbare energie’ altijd een fossiele back-up nodig heeft bij ontbreken van zon en wind. En dat de grootste bedreiging van fossiel kernenergie is, een energiebron die zij uitsluiten.

   

  Brandstofkosten

  Wat nu? Veel van onze vissers kunnen niet meer uitvaren omdat de kosten voor brandstof nu zo hoog zijn dat die niet meer opwegen tegen de verdiensten van hun werk. Een optimist antwoordde dat dit d├ę kans is om de schoonste vloot van de wereld te worden met nieuwerwetse zeilen, helemaal geautomatiseerd. Mooi, maar als het nu niet waait? En wie betaalt dit allemaal?

  De patatboeren slaan ook alarm (je frituur kun je niet lager zetten) net zoals de bakkers, die de graanprijzen zien stijgen.

  Maar dan gaan we toch razendsnel extra windmolens en zonnepanelen bijbouwen? Dwaze en onrealistische dromen (mijn vrije vertaling), stelt lector energietransitie Martien Visser die nauwgezet de stand van zaken op dit gebied rapporteert.

   

  ‘Oplossingen’

  Zo buitelen de suggesties voor ‘oplossingen’ over elkaar heen. Van toch maar meer Gronings gas tot onze hypermoderne kolencentrales weer in bedrijf nemen (zelfs klimaatpaus Timmermans staat dit toe), tot heel veel energie besparen (alsof de mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen dat nog niet doen met de verwarming lager, gehuld in een dekentje op de bank), en anders een klimaatlockdown of afsluiting van (delen van) Nederland van het gas. Aldus onze nieuwe deskundige en daadkrachtige energieminister Rob Jetten, die niet wist dat je met kernenergie ook huizen kunt verwarmen.

  En wat te denken van deze? Kunstmestindustrie afschalen want ze verbruiken teveel gas, aldus Diederik Samsom.

   

  Voor de fabricage van kunstmest is ammoniak essentieel. De productiekosten hiervoor zijn in een jaar tijd bijna vertienvoudigd, zei Svein Tore Holsether, CEO en president van de Noorse kunstmestproductiegigant Yara International bij de afgelopen klimaattop in Glasgow. “De wereld kan een dramatische terugval in de voedselproductie verwachten omdat kunstmest veel te duur is geworden”, waarschuwde hij.

   

  Voedselzekerheid

  Ja, dat is ook nog een dingetje, onze voedselzekerheid. Als je kunstmest wilt terugdringen komt de voedselproductie in gevaar. En met de Green Deal van de EU die biologische landbouw nastreeft en beperking van de veestapel, nog veel erger. Zullen we eens over die voedselzekerheid spreken, stelde Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) onlangs voor. Maar de Kamer vond een discussie over omgangsvormen belangrijker. In de EU gaat men de Green Deal herzien, want is het wel zo’n goed idee om de productie van voedsel te verminderen in deze tijden?

  Hier worden ondertussen boeren van het land verjaagd dat al generaties lang in hun bezit was. Ontworteld en gedesillusioneerd worden ze tot vertrek gedwongen, maar dat telt niet voor de Groene Nieuwe Wereld. Niemand heeft blijkbaar hun producten nodig, maar wel de bijzondere plantjes, die op het nieuw geschapen ‘eeuwenoude’ cultuurlandschap moeten gaan floreren, waarvan niemand de namen kent.

   

  Graanschuur

  Oekra├»ne werd de graanschuur van Europa genoemd, maar nu is die leeg of onbruikbaar. Wat betekent dat voor de wereldwijde voedselvoorziening? De Partij voor de Dieren wil dat iedereen daarom zo snel mogelijk vegetari├źr wordt, want dat scheelt heel wat graan waarmee de veestapel moet worden gevoed. Deskundigen stellen dat onmiddellijk met de productie van biobrandstoffen moet worden gestopt, die geen enkel (klimaat)doel dient. Zelfs halvering van de productie van ethanol voor biobrandstof door de VS en Europa vervangt al direct alle export uit Oekra├»ne.

   

  Windmolenpark

  Maar ja, kom je dan geen energie/brandstof tekort? Geen nood, ons kabinet plant een verdubbeling van het windmolenpark op de Noordzee. Dat zet vast veel zoden aan de dijk: vorig jaar is er voor vier miljard aan windenergie weggegooid vanwege te veel aanbod (op het verkeerde moment) en een netwerk dat al die wiebelstroom niet aankan. Zo bijt de slang van de ‘groene energie’ steeds in zijn eigen staart en blijven de energieprijzen stijgen, omdat je voor ‘groene’ energie in feite vier keer betaalt: voor opwekking, voor de back-up van fossiel, voor toch betalen ook al wordt er niets geproduceerd en voor het weggooien.

  De energietransitie eiste voor de inval in Oekra├»ne al zijn tol met een enorme stijging van energieprijzen. Maar Rutte is er, net als Biden, als de kippen bij om ons te waarschuwen voor nog hogere rekeningen vanwege de Oekra├»ne-crisis. Hem en zijn beleid treffen natuurlijk geen schuld.

   

  Tekorten

  Hoe deze afschuwelijke oorlog tussen Oekra├»ne en Rusland gaat aflopen is niet te voorspellen, net zoals de gevolgen daarvan voor de hele wereld. Wat inmiddels wel duidelijk is is dat ons zo geliefde Westen het contact met de kille werkelijkheid allang verloren is, en nu verdwaasd alle kanten op springt om dit enorme falen te verhullen – en hoopt dat tijdig te repareren. Voordat er volksopstanden uitbreken vanwege tekorten aan alles. Want money makes the world go round, maar energie nog veel meer. Dat is de basis van ons leven. Zonder energie geen warmte, geen gevulde schappen, geen transport en vervoer, enzovoort.

  De groene verwende dromen botsen nu heel hard op de realiteit. Toch presteerde PvdA-EU-politicus Paul Tang het om met veel medestanders aardgas niet groen maar zwart te verklaren vanwege Russisch gas. De EU wilde aardgas op de groene lijst zetten vanwege minder CO2-uitstoot dan kolen, maar om politieke redenen wil Tang dat blokkeren, want ‘van het gas af’ en in het bijzonder toxisch Russisch gas.

  Helemaal in stijl: vanuit een ideologie de feiten negeren. En je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Dan moet je een poos op blote voeten lopen. Maar wie moeten er op blote voeten lopen? Tang en Timmermans en grachtengordelgroene dieren, of de gewone mensen?
  Over de auteur

  Alma van Hees
  Alma van Hees
  sociaal-psychologe
 • 2 reacties :

  Anoniem zei

  Wat een goed artikel ! Maar jeetje, wat een hoop onkunde in de regering.. . .

  Anoniem zei

  Het is geen onkunde van deze Regering, het is kwaadaardigheid. Kwaadaardigheid om het leven zo duur te maken dat we massaal afhankelijk van de staat worden en dat is nou precies wat Klaus Swab wil.

  Een reactie posten