Felle kritiek op 'Kaag-show' publieke omroep: 'Schaamteloze promotie'

Datum:
 • maandag 28 maart 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Zondag zond KRO-NCRV Kruispunt een uitgebreid portret uit van Sigrid Kaag. Het zorgde voor een storm van kritiek uit met name rechtse hoek. Niet allen vanwege het feit dat Kaag en haar partij oververtegenwoordigd zijn op de publieke omroep, maar ook door de inhoud van het portret. We zetten wat reacties op een rijtje.


  28-3-2022 door Redactie


  ‘Midden op tafel stond ze te dansen toen haar partij in 2021 de grootste verkiezingswinst ui de geschiedenis van de partij behaalde’, kondigde het programma het portret aan dat men van Kaag maakte. ‘Een portret van de eerste vrouwelijke minister van Financiën.’ Alleen de aankondiging zelf zorgde al voor flinke kritiek. Vanuit rechtse hoek vinden veel mensen namelijk dat de publieke omroep onevenredig veel aandacht geeft aan D66. ‘Schaamteloze promotie’, zo schreef Erik de Vlieger onder de aankondiging. ‘Uniek, eng, triest en gevaarlijk tegelijkertijd.’ Tom de Nooijer reageert cynisch: ‘Gelukkig! Die hebben we nog niet eerder gehad bij de staatsomroep!’

  Ook journalist Wierd Duk begrijpt weinig van de vele zendtijd die Kaag en haar partij krijgen: ‘Deze permanente bewieroking van een en dezelfde politicus is toch niet te doen?’, vraagt hij zich op Twitter af. Jan Dijkgraaf denkt daar echter weer heel anders over, zo laat hij in zijn dagelijkse Briefje van Jan weten. Hij vindt juist dat Kaag niet vaak genoeg op tv kan zijn: ‘Als elke keer dat het Kaagmens op televisie is maar één nieuwe kijker doorkrijgt dat we hier te maken hebben met een keiharde machtswellusteling die bereid is over lijken te gaan, is dat winst. Je kunt de kijker wel een tijdje in de maling nemen als je zo onecht bent als Kaagmens, maar niet voor eeuwig.’

  Europarlementariër Roos noemt het portret van Kaag ‘het toppunt van hypocrisie’: ‘D66 heeft de mond vol over media in Hongarije en Polen omdat die daar niet onafhankelijk genoeg zouden zijn’, is zijn commentaar.

  PVV-Kamerlid Martin Bosma besloot het programma te kijken en daarbij viel hem iets bijzonders op, zo meldt hij op Twitter: ‘Feminisme op zijn D66. De Kaag-show gisteren van NPO66 ging erover dat Kaag zo belangrijk is voor de vrouwenstrijd. NPO66 liet D66-activist Joost Roselaers aan het woord. In Londen was hij lid van een club waar vrouwen geweigerd worden. En dat vond ie prima’, schrijft Bosma die een screenshot toevoegt van een artikel waarin inderdaad staat dat Roselaers het bewuste toegangsbeleid niet veroordeelt.


  0 reacties :

  Een reactie posten